Кои видове са подходящи и от каква възраст могат да се дават според диетолози
Снимка: Getty
Гъбите са полезни. Гъбите са вредни. Ако прочетете мненията на лекарите по въпроса дали може да ги включите в менюто на децата и от каква възраст, ще бъдете много изненадани.
Възрастовият диапазон за началото е много широк - от 2 до 10 години. В същото време има категорични противници на въвеждането на гъби в менюто на децата, независимо от възрастта..
Ето аргументи на едната и другата теза, събрани от специалисти на Parents.
Гъбите са полезни. Според състава, гъбите са най-близки до зеленчуците. Освен това те съдържат повече протеини от тях, а някои въглехидрати в гъбите, се намират само в тези горски дарове и не се срещат в други продукти. В допълнение, гъбите имат много фибри, витамини A, D, C, PP и група B. Съдържат и такива микроелементи и минерали като калий, магнезий, фосфор, желязо, манган и мед.
Гъбите са вредни. Дивите гъби са естествена микрофлора, която може да произвежда токсини. В допълнение, горските гъби натрупват олово и кадмий – попиват го от почвата и водите в замърсени райони. А това крие риск от отравяне с тежки метали. Нещо повече. Тежките метали се натрупват и в гъби, които растат дори на места, където не се отчитат наднормени нива на отрови от почвата.
Дори да дадете на детето гъби, купени в супермаркет, трябва да знаете: поради изобилието от протеини те са трудно смилаеми. Малкото дете няма да има полза от такава храна.
Възрастови ограничения
Диетолозите смятат, че е по-добре да не рискувате и на въпроса дали 2-годишните децата могат да ядат гъби, те отговарят: „Не“.
Препоръчва се тези деликатеси да се дават след 3 години и то не всички видове гъби, а само правилно приготвените. Защото малчуганите са много чувствителни към токсините, които могат да попаднат в тях от почвата, въздуха, водата и т.н.
Изключение от това правило са гъбите, отглеждани при изкуствени условия. Те са първите, които се въвеждат в менюто.
Снимка: Getty
Гъби за деца от 3 до 6 години. Можете да включите гъбите в менюто на детето не повече от 1-2 пъти седмично. Те се дават в много малки количества (1-2 супени лъжици) като част от зеленчукови или зърнени ястия. Но най-добре е да са ситно нарязани, смени и добавени в кремообразна картофена супа, в сос със заквасена сметана и гъбена паста.
Гъби за деца от 6 до 10 години. Можете да „поглезите“ детето си с диви гъби, но само ако сте сигурни, че сте сложили ядливи в кошницата. Рискът да сгрешите манатарката с дяволска гъба е голям. Тъй като грешката е фатална, рискът не си заслужава.
Предложете на детето супа от култивирани гъби. Не е нужно да ги смилате много прецизно, просто ги нарежете.
Гъби за деца над 10 години. В диетата се появяват задушени гъби. Понякога можете да предложите пържени. Но не се увличайте: най-полезният начин на кулинарна обработка е варене и задушаване.
Маринованите и гъбите на туршия са храна за възрастни. В маринованите гъби има много оцет, а в туршията и сол и оцет в излишък. И двете няма да са от полза за дете на всяка възраст.
Внимание: гъбите са абсолютно противопоказани за деца със заболявания на стомашно-чревния тракт.
Как да подготвите гъбите
Независимо от възрастта на детето, за да се намалят рисковете, всички гъби трябва да се обработват според определени правила:
- накиснете ги за няколко часа (за предпочитане 12 часа);
- изхвърлете водата, почистете;
- след това сварете или бланширайте.
Едва след това гъбите могат да се готвят.
Запомнете: колкото по-ситно нарязани/смлени са гъбите, толкова по-добре се усвояват. Във всеки случай протеините от тях се усвояват не повече от 50-60%.
Мона Василева
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари