Има ли рискове и какви неудобства може да причини на бъдещата майка
Снимка: Shutterstock
Обожавате пикантната кухня, обичате да експериментирате с ястията или пък просто подправяте почти всичко с хубава българска люта чушка. Проблемът е, че сега сте в онова деликатно състояние, наречено бременност.
Дали е полезно да продължавате да хапвате пикантни неща или е по-добре да ги забравите за известно време? Ето и отговорът на специалистите по този пиперлив въпрос.
Има ли риск за плода
Това е може би първото нещо, за което бременните се замислят, преди да посегнат към пикантните подправки и ястия. Като тук става дума не само за лютите чушлета, лютият пипер, лютото къри (защото има и сладко), чилито, а и за черния пипер и по-силната горчица, каквито се използват сравнително често в кухнята.
Като цяло подправките могат да се приемат по време на бременност за ароматизиране на ястията, стига да не прекалявате с количествата, подчертават експертите. Има дори пикантни подправки, които са чудесен вариант срещу гаденето в първите месеци, които специалистите дори препоръчват. Такъв е джинджифилът например, който също е доста лют в сурово състояние.
Други са полезни, тъй като насърчават храносмилането - като кърито, освен това са отличен заместител на солта и понякога действат като дезинфектанти и антисептици. Използвани правилно и в правилните количества, те могат да предпазят бъдещата майка и нероденото дете от хипертоничен риск.
Как стои въпросът с чилито
Като цяло консумацията на пикантни храни по време на бременността не е опасна. Да не говорим, че много от тези подправки имат и добри хранителни стойности. А специално лютите чушлета са богати и на вит. С.
Чилито има и други ползи: стимулира кръвообращението, притежава антибактериални свойства, а в червата има антиферментативно действие. В сравнение с черния пипер, действието на лютия червен пипер е по-малко агресивно към стомашните стени.
Разбира се, ако говорим за по-прилични дози, а не да прекалявате с лютото.
Кога тези подправки трябва да се избягват
Лютите подправки, особено черен пипер и лют пипер, не трябва да се използват при жени, страдащи от стомашни смущения и хемороиди, тъй като биха могли да обострят състоянието. А конкретно хемороидите са често срещан проблем по време на бременността.
Пиперинът, съдържащ се в пипера, има освен това дразнещо действие върху стомашните лигавици. Препоръчително е да се избягва употребата му, ако се появят киселини по време на бременността.
По материали от Nostro figlio
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари