По предпочитанията към определени храни може да отгатнете и някои особености на човека срещу вас
Снимка: Shutterstock
Хората, които обичат сладки храни буквално имат „по-сладък“ характер, установява ново психологическо проучване. Услужливите хора, които полагат доброволен труд, предпочитат сладки храни, а на психологическите тестове показват високо равнище на личностната черта сговорчивост.
„Нашите резултати показват, че има реална връзка между сладките вкусове и просоциалното поведение“, казва проф. Майкъл Робинсън, един от авторите на изследването.
Какво представлява проучването
Участниците в изследването е трябвало да опитват различни на вкус храни и да отговарят на въпроси, свързани с възгледите им за храната и характера.
„Изследвахме дали метафорите, които свързват вкусовите предпочитания с просоциалните преживявания, могат да се използват, за да хвърлят светлина върху реалните личностни черти и поведение“, казва д-р Браян Мейър, първият автор на изследването. „Учудващо е, че услужливите и дружелюбни хора са смятани за „сладки“, тъй като вкусът изглежда няма много общо с характера и поведението. И все пак, последните психологически теории за въплътената метафора ни водят до хипотезата, че безобидните метафори, които използваме всеки ден, могат да се използват за извличане на нови познания за личността и поведението.“
Резултатите показват връзка с настроението
Авторите уточняват, че в изследването е изолиран фактора на настроението, тъй че резултатите не могат да бъдат обяснени с това, че след като ядат сладко, хората се чувстват по-доволни и щастливи. Те обаче предупреждават, че резултатите от проучването им може да не са важат за всички култури.
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари