И най-малките могат да го приготвят
Снимка: Guliver / iStock
Под "най-малките" разбираме дечица на 6-7 години, защото хлапенце, по-малко от тази възраст да карамелизира захар, е съмнително приключение, и въобще не ви съветваме да го предприемате.
Под ваше ръководство обаче този десерт може да се превърне в първия кулинарен шедьовър на поотрасналото дете. А че е любим на всички, без значение от възрастта, нямаме никакви съмнения. Ако ни оставят на самотен остров с печка и нужните продукти, ще си приготвяме най-често именно крем карамел.
Продукти: 4 яйца, 1/2 л прясно мляко, 5 супени лъжици захар с връх, 1 ванилия, отделно 3 с. л. захар за карамела
Приготвяне: Напълнете тавичка за печене с вода до 1/3 от височината ѝ и сложете във фурната да се загрява на 200 градуса. В тенджера смесете яйцата, петте лъжици захар и прясното мляко и бъркайте на слаб огън, за да се затопли сместа, но внимавайте да не заври - нужно е само да се разтопи захарта. Добавете и ванилията, пак разбъркайте и отстранете от котлона.
В купички за крем карамел разпределете трите лъжици захар и ги сложете на котлона да се карамелизират, като си приготвите и кърпа, с която да ги хващате, за да не се опарите. Когато покафенее захарта, отстранете от котлона и след като поизстине, насипете млечната смес в купичките. После внимателно ги наредете в тавичката с вече загрятата вода и печете около 40 минути.
След това само трябва да изчакате да изстине и да нападате...
Марина Атанасова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари