Колкото по-често овлажняваме кожата, толкова рискът е по-висок
Снимка: Getty
Колкото по-често кожата на бебето се маже с овлажняващи кремове, толкова по-висок е рискът от алергии в зряла възраст, установи екип на лондонския университет „ Кингс Колидж“.
Учените анализирали данни от наблюдението на повече от 1300 бебета, които са били на кърма. Родителите им били помолени да отговорят на редица въпроси, включително колко често прилагат овлажнители върху кожата и какви видове хидратанти използват най-често.
Номер едно в предпочитанията им бил зехтинът
Анализът на събраната информация сочи, че колкото по-често кожата на 3-месечните бебета се овлажнява, толкова по-висок е рискът от развитие на хранителна алергия на тригодишна възраст.
Всяко допълнително мазане през седмица, увеличава с 20% риска от развитие на хранителни алергии, установяват учените.
Механизмът на тази зависимост предстои тепърва да се изяснява. Учените допускат, че причината е повишаване на чувствителността -
овлажнителите нарушават кожната бариера
като по този начин улесняват контакта на имунната система с алергени. В този случай алергените могат да дойдат директно от дланите на възрастните, които мажат и втриват хидратиращите средства.
Авторите на изследването подчертават, че това не означава родителите да спрат да овлажняват кожата на бебето напълно.
Като предпазна мярка те препоръчват възрастните да мият старателно ръцете си, преди да нанесат крема, маслото или мехлема.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари