Готвенето с децата по време на изолация е игра, в която цялото семейство печели, казва шеф Апостолов
Снимка: Guliver / iStock
Сънуваш, че ваеш фигурки от тесто с формата на емоджита. След това скачаш в пряспа от брашно и с енергия, с която можеш да задвижиш цял керван слончета, започваш да правиш „ангелчета“. Едно медено геврече, досущ като в приказката за житената питка, се търкулва покрай теб и те примамва в посока на водопад от шоколад. Стигаш го и сричайки прочиташ, че къпането в него е позволено само за деца, а ако забълбукаш и глътнеш малко от вкусната смес, после никой няма да те кара веднага да си измиеш зъбите.
Бръъъм! От съня, който би докарал кариес на всеки възрастен, те буди мама. Нещо майстори.
Навън е поредната снежна сутрин, в която светът ти ще бъде затворен между четири стени, защото „навън може само с маска и е опасно да докосваш всичко“.
Ароматът на ванилия те хваща за нослето и те води бос към кухнята, която локдаунът вече е превърнал и в най-уютната ти площадка.
И днес, преди да започнете да пишете ченгелчета и цифри, ще направите десерт заедно.
„Готвенето с деца по време на изолация е игра, в която цялото семейство печели“, казва шеф Васил Апостолов, главен готвач на ресторанти MyChoice.
„Отношението към продуктите и добрата храна, приготвена с въображение, се възпитава от ранна възраст. Независимо дали ще „рисувате“ в чиния с парченца морков и грах, дали ще бъркате сос заедно, или ще си правите зоопарк от тесто, вие правите две неща: заздравявате връзката си и създавате спомени, които нито едно предаване или атракция в дигиталния свят ще ви дадат.“
Специално за „Новите родители“ шеф Апостолов дава две рецепти за десерт, с който малки и големи могат не само да убият глада, но и скуката.
Сладкиш Дамски Каприз
Необходими продукти:
5 яйца
1 ч.ч захар + 10 с.л захар
½ ч.ч кисело мляко
1 пакетче бакпулвер
125 гр. масло
2 ч.ч брашно
200 гр. конфитюр по избор
Начин на приготвяне:
Жълтъците и един белтък се разбиват на пяна със захарта. Добавя се леко разтопеното масло, а след това киселото мляко и бакпулвера, накрая и пресятото брашно.
Пече се в намазнена и набрашнена тавичка с размер приблизително 30х20 см. в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15-20 мин.
Докато блата е във фурната, разбивате останалите белтъци с 10 с. л. захар.
Готовият изпечен сладкиш се намазва още топъл с конфитюра. Отгоре леко с нож се нанася избитият белтък, като издърпвате острието нагоре, така че да се получат вълнички. Запича се отново до зачервяване на белтъчната смес.
Охлажда се и се сервира.
Торта с шоколад и малини
Необходими продукти:
4 яйца
130 гр. захар
150 гр. брашно
Две щипки какао
За крема:
2 x 400 мл млечна сметана
200 мл растителна сметана
200 гр течен шоколад
2 ч.л. какао
150 гр захар
100 гр малини
8 гр желатин
Начин на приготвяне на блата: Разбийте яйцата със захарта до пухкавост за около 5-7 минути. Към тях добавете, пресявайки, брашното и какаото. Разбъркайте бавно на ръка, така че да не спада обемът на сместа. Изсипете във форма за печене на торта с диаметър 21-23 см. Печете на 180 градуса за около 20-25 минути. При готовност блатчето се оставя да се охлади .
Приготвяне на два вида крем: За първия вид – разбивате 400 мл сметана докато увеличи от два до три пъти обема си. Към нея добавяте течния шоколад и какаото. Разбърквате на ръка до хомогенна смес.
За втория крем: разбивате 400 мл млечна сметана с 200 растителна и със захарта до сгъстяване. Към него се слагат малините (може да се ползват и замразени). По желание за по –добра стабилност към този крем може да се добави желатина.
В малка тенджерка правите сироп от 2 ч.ч. вода и 1ч.ч захар. Оставете да кипне, а след това охладения сироп използвайте за тортата.
Разрежете блата на две равни части. На дъното на формата за торта се поставя едната част от блата. Сиропира се внимателно и се нанася приготвения вече първи крем. Прилепва се втората част от блата, която отново се сиропира и се нанася втория крем.
Оставете в хладилник да стегне за около 8-10 часа, след което освободете внимателно от формата.Разтопява се на водна баня течен шоколад и се нанася върху горната част на тортата. По желание се декорира с пресни малинки и мента .
Шер и Грег Олман на обложка на албума им „Allman and Woman“ през 1977 г. в Лос Анджелис. Снимка: Getty
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари