2 оранжеви рецепти - здравословни, вкусни, по австрийски
Снимка: Guliver /iStock
Морковите имат антиоксидантни свойства, тъй като абсорбират свободните радикали, които често са причина за рак на гърдата. Тоест, редовната консумация на моркови и други оранжеви зеленчуци, съдържащи каротеноиди, има положителен ефект върху устойчивостта на организма към тази женска болест.
Това твърдят харвардски учени след мащабно изследване, проведено на три етапа между 2000 и 2015 г. сред над 11 000 жени.
Най-добре е да хапваме морковите сурови, в салата, но няма да са ви излишни и тези две рецепти за суперприятни ястия с моркови, подходящи за всички, които искат да се хранят здравословно и да им е вкусно. Те са сред перлите на австрийската национална кухня и ги оценяваме по достойнство.
Разбира се, че ще се харесат и на мъжа ви, а и са много добър заместител на скучните пюренца с морков, ябълка или картоф, които забърквате на бебето. Огретенът е подходящ за деца след 6-месечна възраст, само, защото в него има праз и броколи, които са по-трудносмилаеми, а специалитетът с месо - за всички, навършили 1 година.
Огретен с моркови
Необходими продукти: 1 кг моркови, 1 стрък праз, 1/2 броколи, 2 с.л. масло, 100 мл зеленчуков бульон, 200 мл прясно мляко, 100-150 г кашкавал, сол, черен пипер.
Приготвяне: Настържете измитите и обелени моркови, измийте броколито и накъсайте на розички, нарежете на дребно праза и ги запържете леко в маслото. Добавете бульона и задушавайте до златисто. Отделно запържете брашното с малко масло, добавете малко сос от задушаването на морковите, разбъркайте, добавете и млякото и варете десетина минути на тих огън. Посолете, добавете пипера и отстранете от огъня.
В тавичка или съд от йенско стъкло разстелете задушените моркови, броколи и лук, залейте със соса и поръсете с настъргания кашкавал и парченца масло. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна около половин час.
Идея: Ако готвите за малко дете, тази рецепта е чудна. Ако обаче то е при майка ви и ще вечеряте сами, откажете се от зеленчуковия бульон и вместо него използвайте 100 мл бяло сухо вино.
Снимка: Guliver /iStock
Австрийски специалитет с моркови
Необходими продукти: 500 г свинска и телешка кайма смес, 1 глава стар лук, няколко стръка пресен лук, 3 моркова, 5-6 гъби, 1 яйце, 2 с. л. кисело мляко, 1/2 връзка магданоз, чили, черен и червен пипер, сол, ако каймата не е солена, 1 с.л. галета, 1 с.л. сусам.
Приготвяне: Смесете каймата със ситно нарязания лук, настърганите моркови, наситнените магданоз и гъби - може да сложите и гъби на прах, галетата, яйцето, млякото и всички изброени подправки. Омесете кюфтенца, но не сплескани, а като топчета, защото няма да ги пържите, а ще ги печете в гореща фурна на 20 градуса около 35 минути. Сервирайте с доматен сос или с печени картофи.
Марина Атанасова
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари