Може ли да затопляме адаптираното мляко и храната на детето
Майка слага шише с адаптирано мляко в микровълновата печка. Снимка: Shutterstock
Родителите са разделени на два лагера: някои активно се възползват от съвременни ел.уреди и слагат всичко в микровълновата - от бебешки пюрета до напитки.
Други са предпазливи, защото смятат, че излъчването й е вредно за малките.
Ето отговора и съветите на на педиатър, неонатолог, майка на две деца и популярна блогърка Анна Левадна.
Майка притопля храна в микровълновата печка. Снимка: Shutterstock
Микровълновите печки не са опасни и по никакъв начин не вредят на храната на детето. Това е популярен мит.
Работата на микровълновата фурна се основава на общ принцип: свръхвисоките честоти карат водните молекули в храната (или други поляризирани молекули) да се движат и по този начин да я затоплят. Това не крие никаква опасност.
Защото при използване на микровълнова печка храната се загрява неравномерно. Тя трябва да се разбърква добре, температурата да се проверява, за да не изгорите детето.
Има случаи на изгаряния на хранопровода при нагряване на бутилки с адаптирано мляко в микровълновата: част от храната изглежда дори студена, докато друга е твърде гореща. Това е изключително опасно за бебетата.
Кърмата не бива да се размразява в микровълнова печка, защото част от полезните й свойства се губят. Протеините и аминокиселините се унищожават, полезната микрофлора, която е много чувствителна към температурни промени, също се нарушава. По-безопасно е да я затоплите за размразяване като я поставите в съд с топла вода.
Адаптираното мляко е препоръчително да се затопля приблизително до телесната температура – около 35°C.
Постепенно, с въвеждане на храни за захранвнане, може да я намалите и да я доближите до стайната.
Няма риск да давате на децата храна директно от хладилника, дори това да е първото хранене.
Бебето няма да се разболее от това. Това е въпрос на комфорт: обикновено хората обичат да ядат топличко, а не студено пюре.
Но студената храна и напитка може да е елемент в закаляването на детето.
При готвене обаче температурата трябва да гарантира добра термична обработка, която да изключи риск от инфекция.
Не се препоръчва да давате на децата сурово или полусурово месо, риба, недобре сварени яйца.
Това, че месото има кафява коричка, не означава, че е безопасно за консумация.
За децата то трябва да е без кръв , а ако има сок, той да е бистър.
Можете да използвате термометър за готвене. Температурата на пържене на бургери е 71°C, на пилешко и пуешко месо - 74°C, на пържоли - 63°C, наденички - 71°C.
Обработвайте млякото и яйцата термично.
Всички продукти от животински произход за деца под 4-5 години трябва да бъдат термично обработени: яйца само с твърд жълтък и белтък, млякото - пастьоризирано или варено.
Не давайте на децата да опитват сурово тесто и домашна майонеза, защото има риск да се заразят от салмонела.
Мона Василева
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари