Ето кои са предимствата на този популярен продукт
Бременна яде кисело мляко.
Снимка: Shutterstock
Киселото мляко по време на бременност е категорично здравословна храна, богата на калций и живи млечни ферменти, които могат да бъдат от голяма помощ през всичките 9 месеца.
Но какви по-конкретно са плюсовете и минусите на този популярен в храненето продукт?
Киселото мляко е храна с кремообразна консистенция и леко кисел вкус, произлиза от прясното мляко и преминава през процес на ферментация, който го прави такъв, какъвто го познаваме.
Обикновеното кисело мляко съдържа около 66 килокалории, но има и „олекотени“ варианти с калориен прием около 36 килокалории. Хранителен източник е на протеини, витамини и специфични минерали, което го прави препоръчително при повечето диети и дори специфични хранителни режими.
Хапването на кисело мляко по време на бременност е силно препоръчително, тъй като носи множество ползи както за майката, така и за бебето. То е естествен пробиотик, богат на калций, фосфор, натрий, калий, протеини и витамини.
Освен това насърчава чревното функциониране, добра превенция е срещу запек или хемороиди, които са характерни за бременните жени. Също така подпомага образуването на костите на бебето, благодарение на калция и витамините В и К, които съдържа. Не на последно място – благоприятства качествения сън.
Правилното хранене е винаги във фокуса на вниманието на бъдещите майки.
Киселото мляко е една от храните, които можете да консумирате без никакъв проблем. То е особено полезно като следобедна закуска, в комбинация с плодове, или като първа сутрешна закуска в съчетание с мюсли.
За радост на бъдещите майки, киселото мляконе попада сред забранените храни през деветте месеца. Хапването му не може да навреди на здравето на плода. Нещо повече – то е по-скоро полезно, заради млечните ферменти, които съдържа.
По принцип консумацията на млечни продукти по време на бременност винаги се препоръчва, тъй като те доставят на организма протеини и калций. Но трябва да се избират внимателно. Подходящи са тези, които се подлагат на процес на пастьоризация, който елиминира патогените. Киселото мляко е нещо съвсем различно. То е безопасно, макар и сурово, защото е преминало през процес на ферментация.
Класическото кисело мляко се произвежда от краве мляко, богато на протеини, които след като се пият, се коагулират в червата, образувайки бучки.
Някои хора обаче нямат ензимите, необходими за разграждането на тези бучки, и съответно проявят непоносимост към млякото и лактозата. В този случай могат да заменят с алтернативни продукти, имитиращи киселото мляко, но на основата на овес, соя, ядки или ориз.
Деси Тодорова по материали от Al Femminile
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари