От каква възраст могат да допълнят менюто му
Разнообразни подправки. Снимка: Shutterstock
Обикновено подправките се добавят за овкусяване и ароматизиране на храната. Слагат се сушени семена от кимион, цветчета карамфил, пипер, кора от канела, листа от мента и много други. Използват се много билки и екзотични растения.
Уникалната, ярка миризма и вкус на подправките се дължи на съставните им ароматни киселини, етерични масла и танини. Те засилват производството на храносмилателни сокове и подобряват апетита. Вярно е, че подправките не винаги съдържат полезни вещества. Следователно те (за разлика от солта) не са задължителни за менюто.
Те обаче са незаменими, когато трябва да придадете на ястието специален вкус и аромат и да смекчите острата миризма на оригиналните продукти (например зеле или броколи).
Подправките помагат на ястието, по-дълго да се запази, тъй като много от тях убиват бактериите: това свойство имат лютите чушки, кимионът, карамфилът, дафиновият лист и розмаринът.
Подправки. Снимка: Getty
Въпреки многобройните предимства на подправките, диетолозите се отнасят към тях много резервирано, особено когато става въпрос за най-малките.
Факт е, че стомашно-чревният тракт на бебетата е много уязвим към всякакви дразнители и лютите подправки лесно могат да причинят възпаление.
Освен това някои подправки често са причина за алергии.
Ето защо запознаването на детето ви с тези пикантни „екстри“ трябва да стане много внимателно и на определена възраст.
И дори тогава трябва да сме много внимателни - да добавяме по малко, само за да подчетаят леко вкуса.
А много люти или горчиви подправки (къри, чили, кайенски пипер, хрян, горчица) изобщо не трябва да се вкючват в менюто на детето до училищна възраст.
Черен и бял пипер - в месо, риба и зеленчуци.
Бахар - за месо.
Майораната е добра в супи, сосове, салати, месни ястия, особено телешко; върви идеално с чесън.
Розмаринът е подходящ за зеленчуци и месо, супи, риба, печени зеленчуци, картофи; Може да замени дафинов лист.
Карамфилът върви добре както с месо, така и със сладкиши.
Мащерката се използва във всякакви ястия, но най-вече в месо, птици и сирена.
Кимионът ще добави вкус към печива и десерти.
По материали на Parents , Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари