Защо рискът за бебето е висок
Снимка: Shutterstock
Храни, които влизат в менюто на възрастни и деца, често стават причина за задушаване, защото опасността от тях се подценява.
Списък на най-опасните, колкото и да не ви се вярва, се оглавява кренвиршите. И лекарите препоръчват те да се режат на малки късчета, преди да се дадат на малкото дете.
В списъка след тях се подреждат бонбони от типа „скръц-скръц“, грозде, череши и орехи, пише The Sun.
Страхът на родителите най-вече е свързан с поглъщане на дребни предмети и играчки, с които бебето се забавлява, но най-тежките и опасни задушавания се случват с обичайни храни.
Гроздето е плод, който родителите често дават на малкото дете, но както и кренвиршите, са сред най-опасните храни, алармират педиатри. Те са причина за фатални инциденти. Проблемът е, че, ако детето се задави с тях, те много трудно могат бързо да бъдат извадени с обичайните методи, които майките знаят. Те не излизат от дихателните пътища с тези прийоми, които се учат за оказване на първа помощ.
Такива още са черешите, вишните и доматчетата чери – меки, хлъзгави, с риск детето да ги погълне цели и да се задави.
Другите опасни храни за малките деца са пуканки, семена, парченца сирене, ябълки и диня.
Твърдите храни се въвеждат постепенно след шестия месец, но родителите трябва да са особено внимателни с изброените плодове. И винаги да ги разрязват и белят.
Мона Василева
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари