При желание могат да се превърнат и в гарнитури, и в пюрета
Снимка: Shutterstock
Да приучвате най-малките членове на семейството към храната на големите, е полезно и много удобно. Можете да адаптирате много от ястията, които готвите за себе си и за хлапета, стига обаче да са навършили 1 година - преди тази възраст стомахчетата им са още неукрепнали и невинаги се справят с някои храни. Пресния спанак, лапад и коприва обаче са изключително полезни – питайте Попай Моряка!
Ето как можете да приготвите бързо и вкусно различни ястия, или гарнитури, както и да пюрирате и да замразите част от тях, за да имате различно меню за няколко хранения в седмицата.
Продуктите за всички предложени рецепти са за 4 порции.
Гарнитура от спанак, задушени моркови и целина
Необходими продукти: 400 г спанак, 2 моркова, 1 малка глава целина, 2 скилидки пресен чесън, ½ връзка магданоз, 1/ връзка копър, 4 с. л. цедено кисело мляко, 40 г краве масло, сол
Приготвяне: Почистете и измийте много добре спанака, след това го бланширайте във вряла подсолена вода за минутка, изключете и оставете да престои 15-ина минути. Отцедете и нарежете на много ситно. Смесете го с киселото мляко, посолете и добавете счукания чесън. Поръсете със ситно нарязания копър, добавете няколко капки зехтин и разбъркайте.
Отделно почистете и измийте морковите и целината и ги сварете отделно. Отцедете ги от водата и настържете, след това ги задушете в загрятото масло и поръсете със ситно нарязан магданоз.
Гарнитура от спанак и задушен ориз с крема сирене
Необходими продукти: 400 г спанак, 80 г ориз, 1 глава лук, половин връзка копър, 100 г сирене крема, 40 г краве масло, сол
Приготвяне: В съд с 200 мл вода и 20 г масло сварете ориза на умерен огън. Оставете го да изстине и добавете сиренето, разбъркайте добре.
Почистете и измийте спанака, след това го бланширайте във вряла подсолена вода за минута, изключете и оставете да престои 15-ина минути. Отцедете и нарежете на много ситно. Посолете и задушете в останалото масло заедно със ситно нарязания лук. Поръсете със ситно нарязан копър и разбъркайте.
Гарнитура от лапад и зелен фасул с моркови
Необходими продукти: 400 г лапад, 300 г зелен фасул, 3-4 моркова, 1 глава лук, копър и магданоз по половин връзка, 2 с. л. сметана, 100 г масло, 1 лимон, сол
Приготвяне: Почистете и измийте лапада, после го бланширайте във вряла подсолена вода за минутка, изключете и оставете да престои 15-ина минути. Отцедете и нарежете на много ситно. Задушете го в съд с половината масло и поръсете със ситно нарязания копър и подправете с лимоновия сок.
Отделно сварете в 200 мл вода почистените и нарязани на кубчета моркови и нарязаните на парченца от по 2 см. шушулки зелен фасул, докато водата се изпари напълно. Добавете останалото масло и сметаната, посолете, разбъркайте и гарнирайте.
Марина Атанасова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари