Защо е толкова важен за тялото плюс списък с продукти, в които се съдържа
Снимка: Shutterstock
Известен е също и под името витамин B3 и помага да превърнем мазнините, протеините и въглехидратите в енергия. Затова и експертите дават списък с храни, в които има доста полезния за здравето елемент.
Хубаво е да знаете, че дефицитът на ниацин води до главоболие, депресии, проблеми с кожата, диария и умора. Ето защо е важно да следите за това да получавате достатъчно количество от него чрез храната.
Може да започнете с авокадо, в което има много Омега-3 мастни киселини, които регулират кръвното налягане и обезпечават профилактиката от атеросклероза.
Още един добър източник на ниацин са гъбите, в които се съдържа и много витамин D. В тях има и високи нива на антиоксиданти, необходими за борба с мазнините.
Грахът е прекрасен с цел набавянето на витамин B3 и доставя на тялото и витамини К, С, фолиева киселина, магнезий, фибри.
Млечните продукти също съдържат ниацин, както и калций, важен за детските кости и зъби.
Обезателно хапвайте и достатъчно количество плодове, в които, освен минералите и антиоксидантите, има и ниацин. Най-много от него се съдържа в ягоди, боровинки, смокини, ананаси, ябълки и киви.
Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари