7 храни, които не трябва да претопляте в микровълновата

Защо загряването може да бъде опасно

22 Януари 2019 г.
7 храни, които не трябва да претопляте в микровълновата

Снимка: Shutterstock

Без значение колко вкусни и здравословни са прясно приготвени, някои храни губят здравословните си качества и дори могат да доведат до хранително отравяне, ако го претопляте в микровълновата фурна.

Нека видим кои са те:

1. Целина

Този зеленчук съдържа нитрати, които се превръщат в токсични нитрити и канцерогенни нитрозамини след претопляне.

2. Яйца

Съмняваме се, че ще претопляте бърканите яйца или омлета, но все пак, имайте предвид, че след претопляне яйцата са наистина вредни. По-добре ги добавете към сандвич или салата. Така няма да се налага нито да ги претопляте, нито да ги изхвърляте.

3. Спанак

Много хора, които се хранят здравословно, са почитатели на спанака, защото съдържа много витамини и минерали. Но, точно като целината, той е пълен с нитрати, които стават нитрити и нитрозамини след претопляне. Добавете спанака към смутита, сандвичи, салати и т.н., за да получите максимална полза без никаква вреда.

4. Гъби

Въпреки високото съдържание на протеини, витамини и аминокиселини, гъбите са трудносмилаеми. А при претопляне белтъчният им състав се променя, което може да причини болки в стомаха и подуване на корема. Ако не искате да изхвърлите остатъците от гъбеното ястие, сложете го в хладилника и на следващия ден го претоплете до не повече от 70° C. Но най-добре е да използвате гъбите в сос за спагети или да ги добавите към салата.

5. Картофи

Неочаквано, но и картофите попадат в черния списък. Претоплени, те губят своите вкусови и здравословни качества и дори могат да станат причина за ботулизъм, ако се съхраняват във фолио при стайна температура. Затова картофеното пюре и пържените картофи се ядат веднага. Ако са ви останали варени картофи, направете ги на салата.

6. Цвекло

Цвеклото запазва хранителните си качества, дори под формата на супа. Но това не е препоръчително да го претопляте, защото и то е пълно с нитрати.

Прясното сурово цвекло е най-здравословно под формата на смути или салата.

7. Ориз

Оризът е богат на витамини, минерали и аминокиселини, но съдържа и бактерии, които могат да оцелеят дори и след готвенето. Ако оризът се остави на стайна температура, след като е готов, в него могат да се размножат батерии и това да доведе до хранително отравяне.

Претоплянето не решава проблема, така че е по-добре оризът да се яде веднага, или не по-късно от час след приготвянето да се сложи в хладилника и да се консумира на следващия ден.

Още полезни текстове можете да прочетете в Обекти.бг.

Хранене

Чипс на фурна и бисквитки от полза за децата

Здраве

Скрита заплаха: опасните битови прибори

Здраве

5-те най-опасни предмета във всеки дом

Хранене

Добавка в колбаси, бекон и газирани ни прави мързеливи

Още от

Варивата не трябва да се разглеждат само като гарнитура, а да съставляват основното ястие.

Снимка: Shutterstock

Колко варива да консумираме седмично

Момичеце носи в кошница боядисани яйца. Снимка: Shutterstock

Къде и как да съхраняваме яйцата, за да не губят витамини

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Емоционално интелигентните хора могат да се поставят на мястото на някой друг.

Снимка: Shutterstock

Децата трябва да бъдат научени на щедрост и споделяне още от съвсем малки.

Илюстрация: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Децата трябва да бъдат научени на щедрост и споделяне още от съвсем малки.

Илюстрация: Shutterstock

Да поговорим

4 начина да научите детето на щедрост

Важно е от съвсем малки, малчуганите да свикнат да бъдат не само добри, но и да помагат на другите

Майка, която гушка бебето си. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Да покриеш стандарта „идеална майка“

20 качествата, които я отличават

Башар Рахал прегръща Любомира Башева. Снимка: Instagram

Заедно

Башар Рахал скоро ще гушка бебе

Актрисата Любомира Башева се похвали с щастливата новина

Кафе, разтворена книга и букет от люляк. Снимка: Shutterstock

Дете на преглед за очила. Снимка: Shutterstock

Здраве

Защо зрението се влошава още в началното училище

Офталмолог обяснява защо много деца слагат очила на 10 години

Момчета, които се карат. Илюстрация: Shutterstock

Да поговорим

Как да укротим агресията на 3-годишното

Как да го отучим да посяга на децата, ако вече ходи на градина (част III)

Били Рей Сайръс по време на концерт. Снимка: Getty

Заедно

Били Рей Сайръс с лично признание за връзката си с Елизабет Хърли

Актрисата демонстрира интимност с музиканта и баща на Майли Сайръс