И десерт с круши по стари френски рецепти
Снимка: pixabay.com
Старите френски книги с готварски рецепти са пълни с предизвикателства към днешната кулинария, която има претенции да бъде изтънчена и здравословна.
За да овкусим зимата, избираме две от тях – за нетрадиционна, но много бърза и лесна крем супа и за оригинална тарта с круши и бадеми.
Горска супа с различни видове гъби
Необходими продукти: по 100 г от сушени или консервирани печурки, манатарки, пачи крак и сърнела, а през лятото можете да я приготвяте от пресни гъби. Ако нямате от всички видове, може и само с печурки; 2 стръка зелен лук, 50 г масло, ½ връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: Задушете нарязания лук в тенджера с малко масло, добавете измитите и нарязани на ситно гъби и добавете 1 л вода. Оставете на слаб котлон за 30-ина минути да се вари и сгъстява, после овкусете със сол и черен пипер и пюрирайте в блендер. Поднесете в купички с парченца масло върху всяка и поръсени с нарязан магданоз.
Круши в тарта
Необходими продукти: За тестото ще ви трябват 250 г брашно, 1 малко пакетче масло, 1 щипка сол и 50 мл хладка вода; За крема и плънката: ½ прясно мляко, 50 г нишесте, 100 г пудра захар, 50 г кристална захар, 100 г бадеми, 1 ванилия, 3 яйца, 6 круши, 1 лимон
Снимка: Shutterstock
Приготвяне: В голяма купа смесете брашното, солта и маслото, омесете продуктите и добавете малко хладка вода. Оформете тестото на топка и оставете да почива половин час.
В това време измийте, обелете и нарежете крушите на две, почистете семките и оставете да се напояват в друга купа с 400 мл вода, в която сте изцедили лимоновия сок и сте разтворили кристалната захар.
Направете крема, като стоплите млякото с ванилията, разтворена в него. Отделно разбийте яйцата с пудрата захар и нишестето. Добавете топлото, но не горещо мляко на тънка струйка към яйцата и сложете в тенджерка на слаб котлон да се сгъстява, като бъркате непрекъснато в една и съща посока.
Включете фурната на 180 градуса. Разточете тестото и го разстелете в тавичка, намазана с масло. Запечете го за 10 минути, после извадете от фурната, изсипете крема върху тестото и отгоре наредете крушите, отцедени от водата. Върнете във фурната и печете около половин час. Накрая скучайте бадемите, поръсете тартата с тях и върнете във фурната леко да се запекат.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари