Повторното загряване носи рискове за здравето
Снимка: Guliver / iStock
Има храни, които не бива да се слагат отново в печката, след като веднъж са били приготвени. Сред тях са манджи с яйца, гъби и месо.
Повторната им термична обработка носи рискове за здравето, твърдят експерти.
Най-вече съветът се отнася за различните видове омлети с яйца.
При повторно загряване яйцата не само губят полезните си хранителни свойство, но в тях започват да се образуват канцероени и токсини, които могат да променят клетките и да доведат до рак.
Снимка: Guliver / iStock
На повторна термична обработка не бива да се подлага и месото.
Претоплянето руши най-ценното, което то съдържа - лено усвоимите белтъци. По същото причина експертите не съветват да за слагаме в печката отново вече сваленото цвекло. То изцяло губи витамините си.
Ако загреем повторно вече приготвените гъби, те могат да причинят проблеми с храносмилането.
Същото се отнася и за ястия с картофи. Повторната им термична обработка ги прави напълно безполезни, дори опасни за здравето. Консумацията на претоплени картофи може да доведе до признаци на хранително отравяне.
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари