Две нискокалорични рецепти
Снимка: Guliver / iStock
Когато гледаме кулинарни вакханалии по телевизията, в които сироп и пудра захар валят от екрана като сняг, а водещите опитно улавят в дълбока купа и превръщат в произведение на изкуството, направо не ни се мисли за нашите блатове, залепнали за тавата, глазурите на бучки и тем подобни сладки провали.
Но има и не чак толкова трудно постижими кулинарни върхове, които можем да изкачим без особено добра подготовка. Сред техните ценности са не само вкусът и красотата, но и това, че не са прекалено калорични - основните им съставки са плодове, захарта е в минимално количество, а мазнината е само за намазване на дъното на тавата.
Ако и бялото брашно заместите с диетично ще станат съвсем нискокалорични.
Желирана торта
Необходими продукти: за тестото: 4 яйца, 3 с. л. захар, 5 с. л. хладка вода, 2 ч. ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, щипка сол; за гарнитурата: 2 с. л. брашно, 1 яйце, 1 ч. ч. компот от ягоди, вишни или малини, 2 с. л. захар, 1 лимон, 1 ч. ч. плодове – от компот или пресни; за украсата: 30 г орехови, бадемови или друг вид ядки
Приготвяне: Разбийте яйцата, захарта и водата, прибавете брашното, бакпулвера и солта, омесете добре. Изпечете тестото във форма за торти в намазана с масло или олио и поръсена с брашно тава за около 30 минути в предварително включена на 200 градуса фурна.
Отделно в тенджерка смесете продуктите за гарнитурата – брашното, яйцето, плодовият сок, захарта и лимоновия сок. Разбъркайте добре, за да няма бучки, поставете на умерен котлон и бъркайте, докато се сгъсти.
Когато тортеният блат изстине, разрежете го внимателно на две през средата. Наредете плодчета върху долната част, нанесете върху тях две трети от желето и покрийте с горната. Намажете върху нея останалата част от сиропа и поръсете със смлени сурови ядки.
Пандишпан с плодова пяна
Необходими продукти: за тестото: 2 яйца, 2 с. л. брашно, 3 с. л. захар; за пяната: 200 г плодове – ягоди, малини, къпини, 1 пакетче желатин, 3-4 с. л. захар
Приготвяне: Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. Жълтъците смесете с врялата вода и разбийте до побеляване, добавете захарта и пак разбъркайте. Отделно разбийте белтъците на сняг. Смесете постепенно белтъците и жълтъците, добавете брашното, ванилията, изсипете в намазнена форма за печене и опечете на умерена фурна, включена на 180 градуса за около 20 минути.
Разтворете желатина в малко хладка вода. Пригответе пяната, като пасирате плодовете и към тях прибавите захарта и желатина. Както и при предишната рецепта, разрежете пандишпана на две, сложете няколко плода върху долната част и я залейте с половината от пяната, поставете върху нея горната, отново няколко плода и останалата част от пяната.
Марина Атанасова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари