За да запазим максимума от витамини, макро- и микроелементи за детето
Снимка: Getty
Само едно яйце в менюто на детето може да замени цял витаминен комплекс. Този продукт съдържа витамини от група В, както и витамини А и D, калий, йод, фосфор и селен.
Яйцата също са ценен източник на протеини, които са толкова необходими за растежа и развитието на мъниците.
Проучванията установяват, че децата и тийнейджърите, които ядат яйца всеки ден, консумират по-малко захар от връстниците си, които отказват яйца. Благодарение на това им е по-лесно да контролират теглото си и да не натрупват излишни килограми.
Но не всичко е толкова просто. Учените също са забелязали, че редовната консумация на яйца е свързана с липса на полезни фибри, фолиева киселина и желязо.
В допълнение, децата, които ядат яйца всеки ден, консумират повече сол и нездравословни мазнини, отколкото техните връстници, които не обичат яйца. Въпросът изобщо не е в състава на продукта, а в това как се приготвят.
Ето как да приготвим наистина здравословни ястия с яйца.
Снимка: Getty
Правило №1: варете и печете
Готвенето на яйца е толкова лесно, че за много домакини това е първото нещо, което научават в кухнята. Една от най-популярните закуски са пържени яйца на тиган. Но това далеч не е най-здравословното ястие за вашето дете, заради трансмазнините и многото калории – обикновено яйцата се пържат с олио.
Здравословният вариант е да са варени, приготвени на водна баня или запечени.
Правило №2: Използвайте по-малко сол
Ястията с яйца лесно се пресоляват. Опитайте се да ограничите употребата на сол, когато готвите за детето. Не го оставяйте само да соли твърдо сварените яйца. Особено в предучилищна възраст лесно може да прекали. Освен това ястията с яйца не трябва да се подправят със солени сосове.
Прекомерният прием на сол е свързан със затлъстяване и високо кръвно налягане при децата. Когато ограничите употребата ѝ, намалявате риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания в зряла възраст.
Снимка: Getty
Правило №3: Добавете фибри към вашите ястия с яйца
Яйцата са доста засищаща храна. Ако детето закусва омлет от две яйца, то ще получи около 150 калори и ще засити глада си. Но такава закуска не може да се нарече пълноценна, тъй като яйцата не съдържат диетични фибри, които са необходими за нормалното храносмилане и контрол на теглото.
Фибрите се намират в зеленчуците, плодовете и бобовите растения. В съответствие с препоръките на диетолози деца от една до две години трябва да получават 8 грама фибри дневно с храната, деца от 3 до 7 години - 10 грама от 7 до 11 години - 15 грама, от 11 до 18 - 20 грама.
Не е лесно да се изпълни нормата, защото например една ябълка съдържа само 2,4 грама фибри.
За да бъде менюто пълноценно, трябва да добавяте към всяко ядене храни, богати на диетични фибри.
Допълнете ястията с яйца със семена от чиа или лен, грах или черен боб, леща или авокадо.
Омлети могат да се приготвят с броколи и брюкселско зеле.
След закуска с яйца предлагайте на детето си малини, круши, бадеми. Всички тези храни са богати на фибри.
Правило №4: Не гответе яйцата твърде дълго
Повечето родители варят яйцата твърде дълго, което разрушава хранителните вещества. Например, омлетът трябва да се пече, докато започне да изглежда твърд и загуби блясъка си. Веднага щом това се случи, трябва да изключите печката, ястието ще продължи да се готви на остатъчната топлина.
Освен това не варете яйцата твърде дълго. Препеченият продукт става "гумен" и едва ли ще се хареса на децата. Освен това при продължително готвене сероводородът започва да се отделя от жълтъка, поради което върху него се образува зеленикаво покритие.
За да получите твърдо сварени яйца, трябва да ги варите във вряща вода за не повече от 9 минути.
Снимка: Getty
Правило №5: Експериментирайте
Ако детето ви не обича омлети и твърдо сварени яйца, опитайте да приготвяте нови храни.
От варени яйца и авокадо можете да направите нежна паста, която ще бъде чудесно допълнение към хрупкави препечени филийки от пълнозърнесто брашно.
Омлетите лесно се правят ярки и апетитни с естествени багрила - спанак (той ще помогне да се компенсира липсата на фолиева киселина и желязо), домати, сладки пиперки, грах.
От яйца стават невероятно вкусни палачинки с добавка на банани или ябълки, както и мъфини, които могат да се приготвят дори в микровълновата.
Мъфините могат да бъдат сладки - например с горски плодове, или пълнени с с пилешко филе и зеленчуци.
И накрая, лесен начин да направите закуската от яйца по-ярка и по-апетитна е да нарежете многоцветни чушки на кръгчета , да изсипете яйцата в тях и да печете няколко минути във фурната.
По материали на Parents, Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари