От каква възраст може да се наслади на празничната трапеза, заедно с възрастните
Снимка: Getty
Деца под 6-годишна възраст не е разумно да ядат храна от празничната трапеза. Не давайте на хлапето и храни, с които не е свикнало.
Деликатесите за това са деликатеси - детето още не ги е вкусвало и в новогодишната нощ не трябва да експериментирате. Освен това много от тях може да съдържат консерванти, обяснавя педиатърът Владислав Жяблицки.
Продукти, които не са подходящи за деца
- Без сурова риба, бифтек със сурово или недобре термично обработено месо и дивеч. Всяка храна трябва да бъде термично обработена, а в деликатесите от сурово месо може да има хелминтиази (паразити).
- Не давайте на децата домашна майонеза и тесто (за тези, които обичат да облизват формата за торта). Тези продукти съдържат сурови яйца, което означава, че съществува риск от заразяване със салмонелоза.
- Майонезата по принцип не е подходяща за детските салати. Заменете я с нискомаслена заквасена сметана или зехтин.
- Внимавайте с горските плодове и ядките. Те не се препоръчват за деца под 3-4 години поради риск от алергии.
По-добре е да режете целите плодове и ядките по дължина и напречно, за да избегнете риск от задавяне.
За малките не са подходящи:
- Колбаси и пушена риба. Те съдържат много сол и имат канцерогени, пречат на усвояването на калция и натоварват изключително много сърдечно-съдовата система.
- Червен хайвер. Често се появяват алергии към този продукт, има случаи на индивидуална непоносимост. Освен това хайверът съдържа голямо количество сол. Ако детето е под 4 години, не му давайте хайвер.
- Салати със скариди и миди. Те могат да причинят алергични реакции и тежко отравяне.
- Гъби - до 7 години организмът на детето не е в състояние да произвежда ензими, които подпомагат усвояването на гъбите. Ако детето е над 7 години, може да му дадете гъби, но само такива, които доказано са ядливи и са отгледани в парник.
- Кетчуп и майонеза. Те са с високо съдържание на трансмазнини и консерванти. На следващия ден след консумацията им, детето може да се оплаква от стомах (гастрит, лошо храносмилане) и алергии. По-добре е всички да се въздържат от тези сосове.
- Газирани напитки. Една чаша съдържа най-малко 10 супени лъжици захар и кофеин. Захарта увеличава риска от кариеси и затлъстяване, а кофеинът превъзбужда. Така че определено не е разумно да се дават на деца до 7-годишна възраст.
- Пъпеш и грозде. Тези плодове са твърде сладки и "тежки" за храносмилателната система на детето.
- Цитрусови плодове – само в ограничени количества, рискът от алергии е голям.
Здравословна алтернатива на празничните ястия:
- домашни пилешки котлети;
- варено пуешко, пилешко или заешко месо;
- за гарнитура са подходящи моркови или картофено пюре;
- по-добре е да направите десерта сами;
- майонезата може лесно да бъде заменена с кисело мляко или заквасена сметана;
- зеленчуци. Децата обичат краставици и домати.
- от плодовете най-подходящи са банани, ябълки и круши.
Мона Василава
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари