Губят хранителни качества
Снимка: Shutterstock
Брашно
Смята се, че брашното може да се съхранява дълго. За да не се развали обаче, трябва да се спазват определени условия. И вкъщи невинаги има такива.
Разликите в температурата и високата влажност намаляват срока на годност на този продукт. Той лесно попива влага от атмосферата, а когато се овлажни, става благоприятна среда за развитие на микроорганизми.
Снимка: Guliver / iStock
Гризачите и насекомите обичат брашното. Затова, може да го сложите във вакуумен съд за съхранение.
Има и още по-добър вариант: дръжте охладени тези вакуумни съдове (или плътно затворени в торбички за фризер).
Това важи с особена сила за пълнозърнестото брашно, което привлича насекоми и гранясва по-бързо заради маслата в него.
Фризерът е най-добрият избор, хладилникът е на второ място, а шкафовете и килера не са подходящи.
Растително масло
Срокът му на съхранение зависи от вида. Например – маслиновото може да се използва след 1-2 години, а слънчогледовото – само 6 месеца, но в заводската му опаковка. То се продава с плътно затворен капак и благодарение на това може да запази качествата си.
Снимка: Guliver / iStock
Бутилките трябва да се съхраняват на тъмно хладно място. По-добре е да е в стъклени, а не пластмасови.
Когато бутилката се отвори, срокът на годност значително се съкращава.
За да запази качествата си в отворената вече бутилка, е добре тя да се държи в хладилник. Така олиото запазва полезните си свойства около един месец.
Затова не е разумно да се презапасяваме, нито да отваряме наведнъж две бутилки олио.
Подправки
Срокът на годност на пресните, е много по-кратък от този на сухите.
Те трябва да се съхраняват при температура не по-висока от 20 градуса, а влажността не бива да е над 75%.
Не във всяка кухня съществуват такива условия.
Снимка: Guliver / iStock
Дръжте ги в вакуумно затварящи се стъклени бурканчета.
Пластмасовата кутийка поема миризми, а и често трябва да се мие (може да съдържа опасни химикали, например бисфенол).
Ако ги оставите в пакетчето, в което се продават, но веднъж сте го отворили, влиза въздух и отнема от аромата на подправката. Често вътре се развъждат гъгрици.
Ориз
Оризът трябва да стои в добре затворена кутия, на тъмно, без пряка слънчева светлина.
Снимка: Guliver / iStock
Полираният ориз може де се съхранява 10-18 месеца, а кафявият, много по-кратко. И е добре, ако опаковката се отвори, остатъкът да се съхранява в хладилника.
Орехи
Срокът им на съхранение е кратък, затова - не се презапасявайте.
Ако са с черупките – могат да стоят около 12 месеца, ако се чистени – много по-кратко. Не повече от 1 месец.
Те трябва да се проверяват за червеи или други паразити.
Всички ядки съдържат много мазнини и гранясват лесно. Светлината, топлината, влагата и присъствието на метал ускоряват този процес. За това е хубаво да съхранявате ядките в плътно затварящи се пластмасови или стъклени съдове на хладно, сухо и тъмно място.
Кафе
И смляното, и това на зърна не бива да престоява повече от 6 месеца. Така че не се заслужава да купувате големи количества.
Картофи
Ако искате да ги запазите, без да поникнат, трябват определени условия за съхранение. Температурата в помещението да не е по-висока от 13-18 градуса, помещението трябва да е проветриво, и да няма пряка слънчева светлина. Тогава картофите могат да се запазят до 6 медеца без да зеленясат и да подникнат до 6 медеца.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари