Те носят много полза за организма
Снимка: Shutterstock
Картофите са калорични, затова често се изключват от менюто. В умерено количество обаче, те са много полезни.
Те са особено полезни за сърцето, защото съдържат калий. Когато този важен микроелемент липсва, натоварването на сърцето се увеличава и се повишава рискът от увреждане на миокарда. Освен това калият стимулира извеждането на излишната вода от организма, като предпазва от отоци и заболявания на бъбреците.
Витамин С в картофите не е по-малко отколкото отколкото в цитрусите. 400 грама варени картофи осигуряват нужната дневна доза от вит. С. Най-богати на витамина са младите картофи, защото при продължително съхранение аскорбиновата киселина се разрушава и количеството на вит. С пада. Не се изгубва съвсем, но намалява до една трета.
Източник са на аминокиселини. Лекарите припомнят, че аминокиселините изграждат белтъците в тялото на човека. От основните 20 аминокиселини в картофите има 14, а между тях много са незаменими – с други думи такива, които тялото не може само да синтезира. Затова, в менюто на вегетарианците, задължително трябва да присъстват картофи.
Понижават кръвното налягане. Ако човек консумира 6-8 картофа на месец без сол и мазнини, той не качва килограми, но кръвното му налягане се понижава. Това е полезно особено за хора с наднормено тегло.
Подобряват самочувствието. Консумацията на картофи подобрява самочувствието при хора, които страдат от от язва и гастрит. За тях картофите са лечебни. Те имат противовъзпалително и успокояващо действие. По този механизъм те допринасят и за самочувствието, защото успокояват болката и подобряват състоянието, дори когато състоянието се обостри.
Източник: medikforum.ru
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари