Изброени от специалисти по хранене
Снимка: Shutterstock
Експерти по хранене обясняват защо е важно да ядем моркови. Има поне 5 здравословни ползи от тях.
Източник са на каротин - № 1 в борба с рака
Консумацията на 2,8 мл бетакоротин на ден намалява риска от онкологични заболявания с 40%. Успоредно с това бетакаротинът подобрява състоянието на кожата, забавя процесите на стареене, подобрява имунитета, зрението, а също така и настроението.
Съдържат ценни антиоксиданти
Още една причина да започнете да хапвате моркови – те са сред зеленчуците, особено богати на антиоксиданти. Намаляват вредата, която нанасят свободните радикали на клетките в организма и така понижават риска от развитие на рак.
Съдържат важния за сърцето калий
Според специалисти калият, който се съдържа в морковите, намалява нивата на кръвното налягане, защитава кръвоносните съдове от развитие на атеросклерозата, полезен е при разширени и варикозни вени.
Помагат при болка и хронична умора
Ако ядете редовно моркови, ще намалите напрежението в мускулите и ставите. Мускулната умора обикновено е причина за дискомфорт.
Много хора чувстват умора от всекидневните си занимания и не успяват да осигурят отдих на мускулите и на ставите си.
Консумацията на моркови компенсира това. Диетолози препоръчват морковите на тези, които страдат от мигрена.
Осигуряват добра хигиена в устата
Ако всеки ден дъвчете сурови зеленчуци в продължение на няколко минути, количеството на болестотворните микроорганизми в устата намалява 3 пъти.
Източник: medikforum.ru, адаптация Мона Василева
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари