В третия триместър е важно в менюто й да присъстват храни, които помагат на бебето да наддаде на тегло
Снимка: Shutterstock
Колкото повече наближава раждането, толкова повече нараства коремът на бременната. Настъпват и нови промени и усещания.
В третия триместър се променя и менюто на бременната. Причината е, че тя вече няма неприятните усещания от първите месеци, като гадене, повръщане и липса на апетит. Което й позволява на практика да яде всичко.
Продължава да има забрана към някои храни, които по принцип не са препоръчителни през всичките 9 месеца: колбаси, сурова риба и месо, немити плодове и зеленчуци, някои сирена, алкохол.
Но в последните месеци е препоръчително да наблегне на такива, които активно ще компенсират липсите на елементи, витамини и минерали в организма, каквито е нормално вече да има след изминалите месеци бременност.
Защо това е важно
От гледна точка на плода, последният триместър е от решаващо значение, защото бебето започва да се подготвя за живота извън матката.
Органите, с изключение на белите дробове, които продължават да се развиват, са вече са оформени. Мозъкът на бебето е достигнал този на новороденото.
В тези месеци бебето трябва да изгради резерв от мазнини, който ще му помогне да се справи с първия период извън корема на мама. И единственият източник на храна за него продължава да е именно майката.
Затова е от съществено значение тя да се храни правилно през тези месеци.
Какво трябва да присъства в менюто й
През последния триместър се препоръчва да се увеличи приемът на протеини - както животински, така и растителни, необходими на плода да увеличи мускулната си маса и да наддаде на тегло.
Но е добре да се ограничат тлъстите места. По-полезни за бременната са белите меса: пиле, пуйка, заек.
Друг продукт, който задължително трябва да се включи в менюто, е рибата. Като е по-добре да се наблегне на сини риби (с морски произход), поради по-ниското им съдържание на живак.
А и те са богати на DHA - определен вид Омега 3 мастни киселини, както и на добри мазнини, което е ценно за развитието на мозъка и когнитивните способности на детето. Добре е те да присъстват колкото се може по-често на масата.
От растителните протеини, важни в последните месеци, са бобовите растения, които са също така богати на желязо и минерали, ценни за здравето на бременната.
Яйцата трябва да се ограничат до не повече от две на седмица. И да се консумират задължително добре сготвени, като се предпочита белтъка пред жълтъка (по-богат е на мазнини).
Плодовете и зеленчуците също не бива да липсват. За предпочитане е да се хапват сезонните, а когато се готвят, да бъде на пара, за да се запази максимално съдържанието им на витамини и минерални соли. Суровите задължително трябва да бъдат обелени и измити много старателно.
За какво да се внимава
Специално внимание трябва да се обърне на солта и солените храни.
Солта трябва да бъде намалена, тъй като последното тримесечие често се характеризира с повишаване на кръвното налягане. А прекомерната консумация на солени храни може допълнително да влоши това положение.
От друга страна коремът се увеличава, започва да се усеща и натиск, което може да причини киселини и болки. Ето защо е препоръчително ястията да бъдат по-леки и да се пие много вода, особено между храненията.
По материали от Bambinopoli
Не само краставичките, но и маринатата, в която са били, е полезна за здравето.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари