Солените прелести ще се усладят на цялото семейство. А са и много здравословни
„Аз не обичам домати, няма да ги ям!“ Ако сте чували тази реплика от детето си, прегледайте следните рецепти – след като ги приготвите, ще го накарате да се влюби в тях, честно!
Разкажете му за този страхотно полезен и вкусен зеленчук, роден от любовта между земята и слънцето и му го поднасяйте под най-различна форма, докато детето заобича домати – ще му направите добро за цял живот.
Супа с печени домати
Необходими продукти: 6 домата, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, няколко стръка босилек, 500 мл зеленчуков бульон, 100 г пармезан, 2 с. л. зехтин, сол
Приготвяне: Включете фурната на 200 градуса да се загрява и изсипете доматите, лука и чесъна, нарязани на ситно и овкусени със зехтин в тавичка. Запечете ги за около 20 минути и след това изсипете в тенджера, залейте с бульон и оставете да се вари.
След като заври, изключете и поръсете с листенца босилек и сол. Поднесете, като във всяка порция добавяте по малко настърган пармезан и по желание, крутони.
Доматена супа по френски
Необходими продукти: 5 домата, 1 морков, 1 ябълка, 30 г масло, 1 ч. л. брашно, 3 с. л. прясно мляко, 1 ч. л. захар, 600 мл вода или зеленчуков бульон, 1 щипка канела, сокът от ½ лимон, няколко стръка пресен магданоз.
Приготвяне: Настържете ябълките и моркова на едро ренде и го сипете във вряща вода на дъното на малка тенджерка. След 5 минути добавете настърганите домати и когато всичко омекне, претрийте на пюре и отстранете временно от котлона.
Върху него поставете тенджера с маслото и брашното и запържете буквално за секунди, след което добавете млякото, пюрето и зеленчуковия бульон. Когато кипне, добавете солта и захарта и канелата и оставете да покъкри на слаб огън още 10-ина минути. Поднесете с лимоновия сок и нарязания на ситно магданоз.
Сицилианска доматена каша
Необходими продукти: 1 голяма глава лук, 4-5 големи домата, 4-5 скилидки чесън, 5-6 чаши вода или бульон; 1 чаша бяло вино, 3 филии хляб, 150 г твърдо сирене; 10-ина листа от босилек, сол, черен пипер, 2-3 лъжици оцет, 4-5 лъжици зехтин.
Приготвяне: Нагорещете мазнината в голяма тенджера и задушете ситно нарязания лук и счукания чесън. После добавете настърганите домати с техния сок, бульона или водата, виното, солта и черния пипер и оставете да ври на тих огън 10 минути.
Добавете хляба, нарязан на кубчета, но без корите, и оставете на котлона още няколко минути. Свалете тенджерата от огъня, добавете настърганото сирене и накъсаните листенца босилек. Разбъркайте и оставете кашата да се охлади. След около 1 час прибавете оцета и сервирайте.
Марина Атанасова
Има плодове, което са по-малко сладки от останалите от гледна точка на количествата захар.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари