Много полезно и вкусно
Ако сте се озовали с повече плодове, отколкото можете да изядете - да речем мъжът ви е накупил, а и леля от село е изпратила много праскови, круши и кайсии, можете да ги направите на сладко. Именно - прасковите, сливите и кайсиите са идеални за следния великолепен десерт, който се приготвя без консерванти и без трудоемки процедури като стерилизиране.
Ето как да го направите:
Снимка: Guliver / iStock
Вземете 2 кг. плодове - само праскови, само сливи, само кайсии, само круши, или пък от всички по малко, измийте ги и нарежете на кубчета. За това количество ще ви трябва 1 кг. захар, 1/2 пакетче лимонтозу и по желание - шепа лешници, бадеми или орехи. Но може и без тях.
Изсипете нарязаните плодове в тава, наръсете ги със захарта и печете във фурна, загрята предварително на 200 градуса за около един 45 минути. Гледайте да не загорят все пак, от време на време ги разбърквайте, и когато сокът им почти се изпари, добавете лимонената киселина, нарязаните на ситно ядки, разбъркайте и изключете фурната.
Снимка: Guliver / iStock
След 5 минути разпределете все още горещата смес в бурканчета и след плътното затваряне на капачката ги оставете обърнати надолу - докато изстинат. После запазете в хладилник - ще издържи около 2 седмици и ще ви свърши идеална работа за неделните палачинки.
Идея: Ще се получи фантастичен студен десерт, ако разбъркате част от това сладко с 1 кофичка цедено кисело мляко и поднесете охладен.
Марина Атанасова
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock