Шоколад, червено месо и кисело зеле са най-добрите ви приятели
Жена яде сандвич. Снимка: Shutterstock
Вероятно сте виждали тези забавни видеоклипове в социалните мрежи, които показват четирите фази на женския цикъл:
При среден цикъл от 28 дни настроението на жената се променя няколко пъти: понякога й се плаче, понякога иска нещо сладко, понякога апетитът изчезва, понякога се увеличава тройно. Но се оказва, че храненето може да повлияе на благосъстоянието й в различни дни от цикъла и да го подобри.
Диетологът Шира Барлоу назова храните, на които трябва да вкючите в менюто през определени фази от менструалния цикъл.
Жена яде бонбони. Шоколад. Снимка: Getty
Менструалната фаза е наречена така не случайно. Именно през този период жената страда от менструация, лигавицата на матката се отлепва, причинявайки кървене. През този период (който продължава средно 3-7 дни за жените) нивата на хормоните естроген и прогестерон са ниски, което води до спад на енергията и настроението.
Много жени искат особено уют, топлина и комфорт. Искат да легнат на удобен диван, да се завият с одеяло и не ходят никъде.
В тази фаза на цикъла си струва да попълните липсата на желязо, която възниква след загуба на кръв, както и да се подкрепите с други важни микроелементи - магнезий и витамин С. Магнезият намалява болезнените спазми, витамин С помага на лигавицата да се възстанови по-бързо и растат ендометриума.
Тези хранителни вещества се съдържат в червеното месо, черния дроб, стридите, зелето, сардините, тиквените семки, бадемите, спанака и черния шоколад.
Кисело мляко с плодове. Снимка: Getty
Фоликуларната фаза започва от първия ден на цикъла и продължава от 11 до 27 дни.
По това време яйцеклетката узрява, което предизвиква удебеляване на маточната лигавица в тялото
В последните дни на този етап нивата на естроген започват бавно да се покачват и заедно с това се подобрява настроението и се появява енергия, а повишаването на нивата на лутеинизиращия хормон (LH) повишава сексуалното желание.
Но през този период може да се появи подуване и процесът на смилане на храната се забавя.
За да подобрите скоростта на усвояване на храната и да се отървете от чувството на тежест в стомаха, трябва да ядете ферментирали храни: кимчи, кисело зеле, маринован лук, ферментирали млечни продукти, както и тиквени и ленени семки.
Сандвич със сьомга. Снимка: Getty
Около 14 дни след началото на менструацията започва овулаторната фаза, която продължава до началото на следващия цикъл. През този период тялото освобождава яйцеклетка във фалопиевата тръба, където очаква оплождане от сперматозоидите.
На този етап нивата на естроген и LH са най-високи, така че имате нужда от храни, които помагат за усвояването на излишните количества от хормона, така че да не се натрупва в тялото.
На този етап е време да добавите към диетата си зеле, броколи, карфиол и брюкселско зеле.
Лутеалният стадий съвпада с овулаторната фаза. Той продължава от ден 15 до ден 28 от вашия цикъл (освен ако, разбира се, не продължава ден 28 за вас).
Докато яйцеклетката се освобождава от яйчника и пътува надолу по фалопиевата тръба, нивата на хормона прогестерон се повишават, за да подготвят ендометриума на матката за бременност.
Ако не настъпи бременност, нивата на естроген и прогестерон спадат и маточната лигавица се отделя по време на менструация - започва менструалната фаза и нов менструален цикъл.
По време на лутеалната фаза апетитът и скоростта на метаболизма на жената се увеличават, което предизвиква глад за храна и желание да яде повече. През този период е важно да не измитате всичко от масата, а да ядете питателна храна, която дава енергия. Отново е време да се заредите с червено месо, стриди, боб и ядки, картофи, пиле, тиква, сьомга и цвекло, авокадо, яйца (особено жълтъци), зеленчуци и маруля.
По материали на Daily Mail, Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари