Десерт с плодове, които можете да заменяте по желание, за да зарадвате всички около вас
Снимка: Guliver / iStock
Този десерт се приготвя на етапи, но е изключително лек и красив. Да смесиш различни текстури, вкусове и цветове, си е кулинарен шедьовър. Чувствате ли се предизвикани да го приготвите? Оригиналната рецепта е с цариградско грозде, но ако нямате, можете да го направите и с обикновено грозде.
Само че ви трябват и още продукти. С тях също можете да импровизирате - вместо сливи например да сложите боровинки, вместо прасковен сироп - вишнев.... Предлагаме ви класическия десерт, а от вас зависи как ще композирате своя.
Първо пригответе ягодовото желе.
Нужни са ви: 50 г ягоди, 50 г грозде, 100 г захар, 10 мл прасковен сироп, 50 г фруктово ягодово пюре, 300 мл вода, 2 листа желатин
Приготвяне: Накиснете листовете желатин в хладка вода. Измийте гроздовите зрънца, почистете ги от семките, разрежете ги на две и сложете в тенджера, заедно с почистените, измити и разрязани на две ягодки. Добавете останалите продукти, освен желатина и варете 20-ина минути на слаб огън. След това добавете желатина, като го прецедите от водата. Разбъркайте всичко и претрийте през сито.
Снимка: Guliver / iStock
После си пригответе сливово-млечно желе:
Нужни са ви: 150 мл мляко, 100 г сливи, 50 г грозде, 1 пакетче ванилия, 50 г захар, сок от 1 лайм, 10 мл прасковен сироп и 2 листа желатин.
Приготвяне: Разтворете и този желатин в хладка вода. Измийте гроздето и сливите, почистете ги и сложете в тенджера. Добавете и останалите съставки, освен желатина да се поварят една минута, после го добавете, отцедете го от водата, разбъркайте всичко и претрийте през сито.
Сега: внимание - настъпва най-важният, финалният етап:
Нужни са ви: 300 г ягодово желе (трябва да се е получило толкова), 300 г сливово-млечно желе, 50 г грозде, няколко стръка мента
Приготвяне: Във формички за десерт разпределете внимателно ягодовото желе, като сипвате под ъгъл от 45 градуса, за да застане от едната страна на купичката, и го поставете за малко в хладилника. Когато „стегне“, сипете и сливово-млечното желе пак по същия начин, за да се желира в противоположната страна. Отгоре украсете с гроздови зрънца и мента.
Марина Атанасова
Има плодове, което са по-малко сладки от останалите от гледна точка на количествата захар.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари