При морковите и ананаса разлики във витамините няма
Снимка: Shutterstock
За пореден път учените стигнаха до извода, че и от замразените плодове и зеленчуци има полза. В някои случаи те съдържат дори по-високи дози витамин С от пресните, съобщава Daily Mail.
Всеки е чувал, че за да е здрав, трябва да консумира пресни плодове и зеленчуци. Проблемът е, че тези, които се продават в супермаркета, невинаги са пресни и свежи. Понякога от момента на брането до попадането им в магазина минават дни, дори седмици. За това време много от полезните вещества в тях просто изчезват.
Докато тези плодове и зеленчуци, които непосредствено след беритба, се замразяват, ги запазват. Това се потвърждава от многобройни проучвания, но сега американски екип даде нови доказателства.
Учените измерват съдържанието на витамин С в малини, ананаси, сладка царевица, моркови и грах. Така установяват различия между пресните и замразени плодови и зеленчуци. В повечето случаи замразените имат повече витамини.
Най-изразена била разлика при замразените малини и грах, които били много по-богати на витамини от свежите. Оказало се, че пресните малини почти не съдържат витамин С.
Пра ананасите, без значение дали са пресни или замразени, не били открити разлики във витаминното съдържание. При морковите – също.
Обяснението, което дават авторите на проучването е, че някои плодове и зеленчуци се доставят от далеч, след това се пакетират и накрая се доставят в магазините, където също престояват с дни, преди да стигнат до потребителите. Така губят полезните витамини.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари