Разкажете това на баба си
Снимка: Shutterstock
Всеки е чувал още от детството си колко полезна е супата. И е получавал съвети да хапва всеки ден, за да е здрав стомахът.
Картофена, грахова, борш, леща, рибена – всяка баба знае поне 10 рецепти.
Това вероятно е традиция, която имат нашите народи, защото в някои страни на света супа не се яде.
РИА Новости разпита експерти – диетолози и гастроентеролози, които разказаха защо не всички супи са еднакво здравословни.
А като най-полезна те определиха зеленчуковата вегетарианска супа. Тя получава най-висока оценка, защото е източник на много хранителни вещества.
Докато супите с месо може да донесат вреда.
Ето обяснението на лекаря диетолог от Изследователски център за хранене и биотехнологии Елена Ливанцова:
„Супата, която ври в бульон от месо, е особено калорична, и хора в висок холестерол и наднормено тегло не бива да прекаляват. При варенето на месото в бульона могат да попаднат вредни вещества от това, с което са били хранени животните, антибиотици или хормони."
Затова е важно първата и втора вода от месния бульон да се изхвърля, съветва специалистката.
„Гъбената супа също не е особено полезна. Ако човек има проблеми с храносмилателната система, гъбената супа не е добрият избор. Защото екстрактът, който се получава при варенето, стимулира работата на храносмилателната система. Ако има възпаление, тази стимулация допълнително ще увреди червата“, обяснява гастроентерологът д-р Владимир Пилипенко.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари