Има ли значение на каква възраст ще включите този сладък плод в менюто
Снимка: Shutterstock
Червени, сочни, сладки и ароматни, черешите са обичани от всички – и от деца, и от възрастни. Но дали има особености с консумацията им и кога е най-правилно да ги включите в менюто на малките?
Ето отговорите на тези въпроси. Точно като всички останали храни, и при черешите има някои детайли, с които е добре да се съобразите.
Кога да започнете да ги давате на най-малките
Сезонът на черешите започва през май и завършва през юли. Така че сега е моментът да обърнете внимание на този плод.
Но! Черешите са потенциални алергени. Ето защо, преди да ги включите в менюто на най-малките, най-добре е да се консултирате с педиатър.
По правило трябва да се изчака детето да навърши 11-12 месеца и едва тогава то да опита от вкусния плод. Но има и някои особености.
Свойства на черешите
Освен че имат рехидратиращи свойства, черешите съдържат отличен витаминен потенциал, тъй като са богати на витамини С, А и група В. Също така са ценен източник на минерали. Много важно е наличието на калий, полезен за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане.
Черешите съдържат още антиоксиданти (флавоноиди и каротеноиди), както и фосфор, които са отлични протектори на сърдечната дейност и са щит срещу различни увреждания, причинени от оксиданти. Хранителните им вещества спомагат за поддържане на кръвното налягане, предотвратяват втвърдяването на кръвоносните съдове, намаляват холестерола, укрепват сърдечните мускули, намаляват риска от инфаркт.
Този плод е и естествена имунна „добавка“ срещу последиците от зимата. Адекватната консумация на череши през подходящия сезон предотвратява последиците, както и риска от кашлица, втрисане и настинки.
Как се въвеждат в храненето на най-малките
Тествате на детето за алергична реакция към този плод става като започнете да му давате по малко парченце, като избягвате в този период да въвеждате едновременно други новости и в същото време наблюдавате дали проявява някаква симптом. Ако няма – постепенно увеличавате дозата. Задължително е да отстраните преди това костилката.
За да избегнете евентуално задушаване, трябва да махате костилките на черешите до възраст, когато детето ще е вече способно само да се справя с това. Също така е добре всяка черешка да бъде разрязана на 4 парченца, пак за да се избегне риска от задушаване.
Може да ги поднасяте с кисело мляко, смути, а при по-големите деца – в домашни здравословни сладкиши и към сладолед.
Важни правила, за да избегнете риска от задавяне с череши
- Детето трябва да заеме правилна позиция, докато се храни: седнало на масата и с изправен гръб;
- Не трябва да се разсейва или играе с храната, да гледа телевизия или да играе на таблет, да тича около масата;
- Трябва да бъдете особено внимателни, ако давате каквато и да е храна по време на път, тъй като тогава рискът от задавяне и задушаване се увеличава при внезапно сътресение (ако колата мине през дупка например). Това важи с особена сила, когато решите да му дадете череши;
- Не давайте череши, ако плаче или се смее, тъй като може да вдиша парченце;
- Не го оставяйте да яде само череши, поне докато не започне да прави това достатъчно уверено. При самостоятелното хранене, черешите са една от последните храни, които то трябва да пробва;
- Насърчавайте детето да се храни бавно и да дъвче добре, преди да погълне плода;
- Не го насилвайте да опита череши, ако не желае това в момента.
Добре е също така да се информирате и правилно да се обучите на тема задушаване с храна. Помолете педиатъра на детето да ви помогне, защото това е наистина изключително важно умение, понякога животоспасяващо.
По материали от Nostro figlio
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари