Децата ѝ сами стигнали до извода, че Добрият старец не съществува, но продължават да му пишат писма
Снимка: Енчо Найденов
Познаваме Светла Иванова като топлия глас на бг попа от близкото минало. Последният й албум „По пътя“ събира фолклор, дъбстеп и чилаут с индийски инструменти, а музикалните мантри звучат предимно в йога студиото на Светла, където е и най-вярната й публика.
За последните 25 години тя няма седмица, в която да не е практикувала йога. Така ще бъде и на Коледа. Специално за noviteroditeli.bg певицата с педагогически ценз разказва от първо лице как празнуват с най-скъпите ѝ същества – дъщеря й Стела и синът ѝ Виктор.
Палатков лагер край елхата
Всяка нощ срещу Коледа децата заспиват до елхата под масата. Правят си нещо като „заслон“ с възглавници и одеала да видят кой носи подаръците, нищо че вече знаят. По някое време ги преместваме. Дългоочакваният ден на Рождество започваме с пижамено парти, кафе, горещ шоколад и палачинки, раздаване и отваряне на подаръци. Семейството ни е голямо и този ритуал продължава няколко часа. Едно от най-приятните преживявания свързани с Новата година.
Подаръци ще има за всички от сърце – но от кого?
Виктор и Стела сами стигнаха до извода, че Дядо Коледа е просто олицетворение на добрия човек, който иска да зарадва хората по света, особено най-малките. Не искаха да губят коледните вълнения като писането на писмо до него. Пазя писмата им.
Преди 2 години дъщеря ми написа, че иска мама да роди още едно бебе – Ани. По-скоро ми го продиктува, защото не можеше да пише още.
Дядо Коледа не изпълни докрай желанията ѝ, но донесе бебе-куче на същата година.
За съжаление този прекрасен семеен празник през годините се комерсиализира много. И ние не правим изключение, просто се стараем подаръците да насочват развитието на децата и в друга посока. Ето например миналата Коледа си подарихме 3 китари. И вече година се учим да свирим на тях.
На трапезата
Приготвяме заедно ястията за Бъдни вечер. Всеки поставя някаква фигурка на питката от тесто – слънце, пиленце, кръст и др. На Коледа си правим курабии с различни формички. Ще споделя една украинска рецепта за закуска. Вкъщи много се харесва. Наричат се „сирники“, защото са направени от извара.
В половин килограм по-суха извара се слагат 2 яйца, сол и захар на вкус (аз слагам около 2-3 щипки), малко ванилова захар или 1 ванилия, и 3 лъжици грис. Накисват се шепа стафиди (по желание) преди това. Смесва се всичко. Оставя се да престои 30 минути (или се приготвя от вечерта). Образуват се топчета с големина на кюфте, които се овалват в брашно, леко се натискат, за да станат по-плоски. Пържат се до златист цвят в предварително загрято олио. Сервират се с малко заквасена сметана отделно и сладко.
За да станем по-добри хора, трябва да се изправим пред погрешните си представи.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари