И какво да направим, за да ги избегнем
Снимка: Shutterstock
Много хора мислят, че най-мръсното място в дома е тоалетната, но това съвсем не е така, пише woman.rambler.ru. Всъщност, най-големият развъдник на бактерии е кухненската зона и предметите, с които всекидневно боравим в нея. А най-големи проблеми може да създаде обикновената гъба за миене на чинии.
След изследване, проведено в 100 кухни, станало ясно, че в тях, при цялото им чистене, са намерени най-различни микроорганизми в това число салмонела и стафилококи. Най-много болествотворни бактерии са открити в хладилника и то в отделенията за съхранение на плодове и зеленчуци, където количеството на лошите микроби било 750 пъти над нормата.
В друг списък попадат пособията за миене на съдове и повърхности, където са открити над 456 повече бактерии, отколкото в тоалетната. Изследването показало, че на 6 кв.см в гъба за миене живеят повече от 10 милиона всевъзможни бацили. Разбира се, те невинаги предизвикват сериозни заболявания, но сериозно снижават имунитета на цялото семейство.
Изводът: гъбите за миене на чинии и кърпите, с които бършем масата за хранене и различни други повърхности, трябва да се сменят не по-рядко от веднъж седмично. Изследователите твърдят, че никакво пране, дори и на високи градуси или поставянето на пособията в микровълнова печка, не би убило бактериите, а тъкмо напротив - водело до тяхното размножаване.
Надя Горанова
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари