Това е полезно за хората, които трябва да ограничават сладките храни
Горските плодове са сред тези, които имат много малко захар.
Снимка: Shutterstock
Плодовете съдържат множество полезни хранителни вещества. За жалост обаче някои от тях са богати и на захар, която може да ни навреди в големи количества. Следните плодове са най-бедни на захар.
Наред с витамините В и С, както и калций, кайсиите са богати на каротин (провитамин А), който организмът може да преобразува във витамин А. Със 7,8 грама захар на 100 грама тегло те са и сравнително бедни на захар, затова може да ги похапвате с чиста съвест.
Черните боровинки са идеални за хапване между другото. Защото със 7,4 грама захар на 100 грама плод те са истински шампион в леката категория. А с тъмното си синьо-виолетово оцветяване са и много полезни за здравето. Цветът е следствие от вторичните растителни вещества, флавоноидите. Те действат като антиоксиданти – предпазват организма от вредните свободни радикали – и потискат възпаленията.
Дините се състоят от около 90 % вода – ето защо са идеалното лятно лакомство: вкусно и утоляващо жаждата. Съдържат само 6,2 грама захар на 100 грама тегло и така се нареждат сред най-бедните на захар плодове. Освен това понижават кръвната захар и подсилват имунната система с витамини А и С.
Ако предпочитате кисело, грейпфрутът е точно за вас. Той е богат на витамини А, В и С, както и на калций, калий и магнезий. Освен това е от плодовете, които съдържат малко захар – по-точно 5,9 грама на 100 грама.
Кой не обича ягоди? Можете да ги консумирате почти неограничено, защото съдържат само 5,5 грама захар на 100 грама тегло и така спадат към оптимално бедните на въглехидрати плодове. Освен това имат повече витамин С дори от портокалите.
С къпините също няма да сгрешите. Вкусните летни плодове съдържат само 4,9 грама захар на 100 грама и благодарение на вторичните си растителни вещества, отговорни за интензивния им цвят, имат силно антиоксидантно и противовъзпалително действие.
Тъй като имат само 4,8 грама захар на 100 грама плод, малините са чудесен топинг за овесена каша или ядки. Съдържат и големи количества полезни антиоксиданти и противовъзпалителни вещества.
Очевидно лимонът не е особено подходящ за самостоятелна консумация. Затова пък може да се използва успешно в смутита или като добавка към вкусни напитки. Защото със само 2,5 грама захар на 100 грама лимоните също са нисковъглехидратни плодове. Освен това снабдяват организма с много витамин С и укрепват съпротивителните сили.
Правилно прочетохте: от ботаническа гледна точка авокадото не е зеленчук, а плод. При това е един от най-бедните на захар – защото макар да е калоричен, съдържа само 0,7 грама захар на 100 грама. Освен на витамини В, С и Е, авокадото е богато и на здравословни мастни киселини.
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари