В карантиите има много желязо, но с тях не бива да се прекарява
Задушени дробчета. Снимка: Getty
Не всеки обича дробчета, език и други карантии – особено децата. Родителите рядко ги готвят, а лекари и диетолози съветват редовно да включват пилешките дробчета в менюто, защото те съдържат много полезни минерали и витамини.
Дробчетата са отлична алтернатива на пилешкото месо и идеален източник на протеини. Освен това те са лесно смилаеми.
100 г дробчега съдържат само 119 ккал, но 20,1 г протеини, 0,23 г въглехидрати и 4,18 г мазнини.
Те са идеалният продукт за отслабване и тези, които се опитват да изградят мускулна маса, но вече са уморени от яденето на протеинови блокчета, извара и пилешки гърди.
Второ, пилешките дробчета са много по-меки и по-вкусни от говеждото или свинското – и се приготвят много по-лесно.
Достатъчно е да ги задушите с малко лук и заквасена сметана или след като ги задушите, да ги разбиете с блендер, за да направите пастет.
Те доставят на организма ударна доза желязо - като се има предвид, че много тийнейджърки и млади жени имат нисък хемоглобин и почти нулеви нива на феритин. За тях това е жизненоважен продукт. Включването му в менюто може да да помогне за предотвратяване на анемия.
Пастет от дробчета. Снимка: Getty
Освен това дробчетата съдържат много цинк. Възрастните се нуждаят от около 10 милиграма от веществото на ден. Цинкът е отговорен за гладката и красива кожа, здравите лигавици, силната имунна система и бързото зарастване на раните.
Дробчетата съдържат също така витамини В1, В2, В6 и В12.
В1 е необходим за нормалния липиден метаболизъм и функционирането на нервната система, В2 има благоприятен ефект върху зрението, В6 - върху кожата, а В12 пази от анемия.
Витамин А е отговорен и за здравето на очите и има антиоксидантен ефект върху организма като цяло.
В същото време не трябва да се увличате – дробчетата са полезни, но излишъкът от витамин А, например, може да причини мигрена, гадене и световъртеж при вас и вашето дете.
Факт е, че възрастните се нуждаят от не повече от 2,7 милиграма от този витамин, а 30 грама пилешки дробчета съдържат 4,2.
Децата се нуждаят от още по-малко витамин А.
Ето защо лекарите не препоръчват на бъдещите майки да ядат дробчета. А общата препоръка звучи така: можете да се поглезите с пилешки дроб веднъж седмично, но не по-често.
Мона Василева
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари