Това е особено ясно изразено в предучилищна възраст
Снимка: Guliver / iStock
В скорошно изследване деца в предучилищна възраст, всяко от които спящо редовно следобед, били лишени от близо 3 часа сън. Нямали следобеден сън и ги държали будни поне два часа след нормалното им за лягане време, преди да ги събудят на следващата сутрин.
По време на деня без достатъчно сън 3-4-годишните деца консумирали 20% повече калории от обикновено, 25% повече захар и 26% повече въглехидрати, казва асистент-професорът Моник ЛеБуржоа, водещ учен в изследването. На следващия ден на децата им било позволено да спят, колкото искат. В този „възстановителен ден“ се върнали към нормалния си прием на захар и въглехидрати, но все още консумирали 14% повече калории и 23% повече мазнини от нормално.
„При схемата на това изследване децата изпуснали дневната дрямка и стоели будни до късно, което наподобява един от начините, по които малките не си доспиват и в реалния живот“, казва ЛеБуржоа от Департамента по интегративна психология. Според Националната фондация за съня около 30% от децата в предучилищна възраст не получават достатъчно сън.
„Открихме, че липсата на сън увеличава калорийния прием на децата и в самия ден, в който не спят достатъчно, и на следващия“, казва тя. Тези резултати може и да хвърлят светлина върху това как загубата на сън може да покачи теглото и защо поредица от големи проучвания показват, че децата в предучилищна възраст, които не спят достатъчно, са предразположени към затлъстяване по-късно в живота си.
Дори и с широките мерки за превенция на затлъстяването, които се вземат в последните 10 години, детското затлъстяване си остава епидемия. През 2014 23% от децата в Америка под 5-годишна възраст са с наднормено тегло или със затлъстяване, коментира ЛеБуржоа. Детската затлъстялост увеличава риска от хронични заболявания като диабет в по-късна възраст и се асоциира с ниско самочувствие и депресия. Младежите с наднормено тегло са предразположени към затлъстяване като възрастни четири пъти повече в сравнение с останалите си връстници.
„Мислим, че едно от най-важните неща в това изследване е фактът, че на родителите не бяха давани никакви инструкции относно това какви видове или какво количество храни и напитки да дават на децата си“, добавя ЛеБуржоа. Родителите хранели децата си точно, както във всеки обикновен ден.
Учените изследвали децата във всяка една фаза – когато сънят им бил в най-добрия си вид, когато бил ограничен и когато се възстановявал. Това им дава контрол върху това какви индивидуални особености имат децата и как се различават що се отнася до предпочитанията им за сън и храна.
Децата в изследването – пет момичета и пет момчета – носели малки сензори на китките си, които да измерват времето им в леглото, продължителността на съня и качеството му. Родителите записвали всички храни и напитки, консумирани от хлапетата, включително размера на порциите, марките и количествата, ползвани в домакинствата, за да се мерят грамове, чаени лъжички и чаши. При домашно приготвената храна родителите записвали съставки, количества и начини на готвене.
„Доколкото ни е известно, това е първото публикувано проучване, което експериментално измерва ефекта на липсата на сън върху консумацията на храна в предучилищна възраст“, казват Елза Мълинс, първи автор в проучването, и Си Ю Булдър, учен, който работи с ЛеБуржоа в качеството си на студент. „Резултатите ни съвпадат с такива от предишни изследвания на възрастни и подрастващи, доказващо увеличен калориен прием в дни, в които субектите са лишени от сън“, казва тя.
Новото изследване отваря вратата към следващи проучвания с повече участници, експериментално контролиране на калорийния прием и обективно измерване на енергийния разход при децата.
Източник: Science Daily
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари