Тази риба е богата на хранителни вещества, но подходяща ли е за бременните
Бременните трябва да внимават с някои риби, но сьомгата им помага.
Снимка: Shutterstock
Когато една жена разбере, че е бременна, веднага в съзнанието и се пораждат въпроси, свързани с това кои храни са безопасни и кои трябва да бъдат избягвани. Рибата е особено рискова за бременни, тъй като някои видове съдържат живак, а пък други често са замърсени с бактерии.
Сьомгата е една от полезните риби по време на бременността.
Снимка: Shutterstock
Сьомгата е добра опция по време на бременност, тъй като съдържа по-малко живак и няма силен рибен вкус, който може да е неприятен, ако изпитвате непоносимост към някои храни в този момент. Въпреки това, е важно да я консумирате само добре приготвена. Избягвайте я в суров или пушен вид, защото може да съдържа бактерии, които водят до инфекции като листериоза. Препоръчва се да се яде не повече от два или три пъти седмично, за да се избегне прекомерния прием на живак, който може да навреди на развитието на мозъка на плода.
Както отглежданата, така и дивата сьомга са безопасен и здравословен избор за бременните дами. Най-новите изследвания показват, че и двата вида имат ниски нива на живак и на съдържание на други потенциално вредни химикали.
Консумирането на добре приготвена сьомга по време на бременност може да подобри вашето здраве, както и това на бебето. Сьомгата е богата на DHA (докозахексаенова киселина или още наричана Омега 3 мастна киселина, която е важна за развитието на плода. По време на бременност нивата на DHA намаляват естествено, така че само една четвърт от бременните жени си набавят необходимото от нея количество.
Омега 3 мастните киселини в сьомгата могат да подобрят неврологичното развитие на плода, да намалят риска от преждевременно раждане и да понижат вероятността от хипертония по време на бременност. Мазни риби като сьомгата и сардините са отлични източници на Омега 3.
Рибата е полезна и за развитието на бебето.
Снимка: Shutterstock
DHA е от съществено значение за развитието на мозъка. Проучванията показват, че майки, които консумират до 350 грама риба седмично, имат деца с по-високи IQ резултати. Дори консумацията на само от около 170 грама риба седмично влияе положително на когнитивните умения на бебето.
Консумацията на морска храна (две до три порции седмично) може да намали риска от преждевременно раждане. Сьомгата е безопасна и може да се яде в препоръчителните количества.
Омега 3 мастните киселини в сьомгата поддържат нормалното кръвно налягане и могат да помогнат за намаляване на риска от хипертония по време на бременност, което може да предотврати развитието на прееклампсия.
Елена Николова по материали от Parents
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари