Ето кои са перфектните варианти, за да повишите имунитета в края на зимата
В студеното време билковият чай е изключително полезен.
Снимка: Shutterstock
Сред най-неприятните моменти през зимата, безспорно са хлъзгавия лед по тротоара, замърсеният и превърнал се вече в киша сняг, обличането на много дрехи (и събличането им), замръзналият от студ нос и разбира се, класиката на сезона - типичните зимни неразположения, които не закъсняват и по правило идват в най-неподходящия момент.
Настинка, синузит, кашлица, възпалено гърло... са все неприятности, които ви се случват точно, когато сте излезли в отпуск, преди празник или важна задача. Ето защо е важно да поддържаме тялото и да се грижим за имунната система, за да й помогнем да се справи с настъпващите вируси и грип, като ги предотврати или поне облекчи симптомите.
Как обаче може да се случи това? Най-бързо и лесно разбира се, е с помощта на подходящи хранителни добавки. Но далеч по-полезно е да го направите по естествен път, като подкрепите организма чрез храни, богати на витамини; практикуване на постоянна физическа активност; консумация на напитки с полезни свойства – като билковите чайове например.
Освен, че сгрява, чаят повишава имунитета.
Снимка: Shutterstock
В най-студените месеци от годината пиенето на горещ билков или плодов чай е истинска панацея за справяне с много от проблемите. Но е добре да не се ограничавате само с една чаша дневно, а да пиете чай сутрин, през деня и/или вечер. Билковите чайове и отвари трябва да се превърнат в онази ежедневна глезотия, която в рамките само на няколко минути може да постигне чудеса с организма ви.
А и се правят сравнително бързо и лесно. Трябва само да загреете вода и да натопите в нея пакетчето чай. Или да си приготвите запарка в специална каничка за чай. И в двата случая е добре да изчакате няколко минути, за да може чаят да отдели във водата всички полезни елементи.
Внимателният избор на съставките на билковия чай е важен, защото от него зависи и ефекта, който търсите и ще получите. В зависимост от плодовете или билките, с които е направена напитката, ползите за тялото могат да бъдат най-различни.
Както вече споменахме, изборът на съставките на билковия чай не е случаен. Напротив, всеки има своите свойства и може да помогне на имунната система по различен начин. Има съставки с имуностимулиращи свойства и други с противовъзпалително или антиоксидантно действие.
Нека се запознаем по-добре с някои съставки, които можете да пиете под формата на билков чай, както и с техните свойства и ползи:
Това си е буквално зареждане на организма с чист витамин С. Лимонът е суперхрана, панацея за справяне със зимата, и много подходящ за пиене в билков чай. Приятен и полезен е и в комбинация с други съставки, като джинджифил например.
Лимонът има невероятни лечебни способности и много ползи за здравето. Този плод съдържа витамини и флавоноиди, както и ценни антиоксиданти. Успокоява много бързо възпаленото гърло, особено ако се комбинира с мед. Също така създава усещане за ситост, което го прави важен съюзник в борбата с излишните килограми. Подпомага и храносмилането. Освен това е естествен антибактериален агент.
Зеленият чай става все по-популярен и обичан заради приятния си вкус, но преди всичко и заради полезните си свойства. Казват, че е истински еликсир за красотата и „противоотрова“ срещу стареенето.
Този чай всъщност е богат на антиоксиданти и помага на тялото да се защити от свободните радикали (реактивни молекули, участващи в увреждането на клетките), откъдето идва и подмладяващото му действие. И това далеч не е всичко: зеленият чай също помага за намаляване нивата на LDL холестерола и триглицеридите, като по този начин упражнява защитно действие и срещу сърдечно-съдовите заболявания.
Чаят от джинджифил е привлекателен не само на вкус, но и с ефектния си жълт цвят и приятния си пикантен и леко остър мирис. Той обаче е и много полезен.
Джинджифилът е корен с много богати свойства. На първо място, насърчава храносмилането и противодейства на симптомите, свързани с диспепсия, като подуване на корема, метеоризъм, къркорене. Има и полезен ефект против гадене и по тази причина се препоръчва и при бременност, стига да няма контраиндикации. Той също така контролира и предотвратява не само гаденето, но и повръщането.
Ехинацеята притежава ценни антивирусни и имуностимулиращи свойства и помага много за справяне със сезонните неразположения през студените месеци. Основните свойства на това растение са да стимулира и укрепва имунната система, особено при настинки. Тя обаче има и бактериостатично, вирусостатично и противовъзпалително действие.
Ето защо ехинацеята, дори под формата на билков чай, е често препоръчвана и от лекари за укрепване на имунната система в случаи на настинки, вируси и грип.
Билковият чай, в който изобилства вит. С, е чудесно решение за края на зимата.
Снимка: Shutterstock
И на финала, една съставка, която не трябва да липсва в билковия чай, за да бъде той не просто глезотия, а полезен за целия организъм. Това е витамин С. Този витамин стимулира имунната система, като се намесва в производството на колаген - вътреклетъчно вещество, което изгражда структурата на мускулите, костите, хрущялите и тъканите.
В допълнение към това, витамин С участва в синтеза и на някои важни хормони и невротрансмитери. Има и антиоксидантни свойства.
Деси Тодорова по материали от My Personal Trainer
След дълго излагане на суровото време и свръхчувствителност, кожата жадува мощно подхранване.
Снимка: Sensibel
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари