5 доказани от науката ползи за здравето
Снимка: Getty
Не пропускайте закуската – тя е важна за организма и то веднага след ставане от сън.
Закуската включва в работа метаболизма, помага ви да отслабнете по-бързо и предотвратява преяждането.
Тези, които не пропускат сутрешното хранене, обикновено консумират по-малко мазнини, повече фибри, витамини и минерали, особено калций, желязо и магнезий.
Ето пет причини да си приготвите овесени ядки.
Овесът съдържа както разтворими, така и неразтворими фибри. Разтворимите фибри образуват вискозен гел, който помага за понижаване на нивата на холестерола и стабилизиране на нивата на кръвната захар. Неразтворимите фибри също осигуряват чревно здраве.
Овесените ядки са с високо съдържание на различни антиоксиданти, известни като авенантрамиди.
Учените са доказали, че авенантрамидите осигуряват допълнителна защита срещу коронарна болест на сърцето, рак на дебелото черво и кожни раздразнения. Те също играят важна роля в контрола на кръвното налягане.
Една чаша варени овесени ядки съдържа около 150 калории, 4 грама фибри (около половината разтворими и половината неразтворими) и 6 грама протеини.
Такава закуска ще ви засити до обяд, ще запази усещането за ситост по-дълго и няма да искате да хапвате вредни храни.
Овесената каша е богата на хранителни вещества. Съдържа цяла таблица с полезни вещества: тиамин, магнезий, фосфор, цинк, манган, селен и желязо. Но в натуралните овесени ядки няма глутен. За да сте напълно сигурни обаче, проверете етикета.
Овесът има мек, почти неутрален вкус. Може да се комбинира със сладки храни като кафява захар, канела или плодове.
Но овесените ядки също се считат за чудесна гарнитура. Можете да смесите овесена каша с любимите си зеленчуци, месо, сирене или яйца.
По материали на Parents, Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари