В храната се развива опасна бактерия, която уврежда черния дроб
Снимка: Shutterstock
Ако месото остане по-дълго извън хладилника, знаем, че е опасно и го хвърляме. А макароните и ориза?
Колкото и да ви изглеждат с добър вид, ако са престояли, е по-разумно да ги изхвърлите. Защото извън хладилника тези храни развиват опасната бактерия Bacillus cereus, която освен обичайното разстройство, може сериозно да застраши здравето, предупреждават австралийски учени, цитирани от Science Alert.
Известно е, че тази бактерия може да е полезна, защото поддържа пробиотиците в тялото.
Тя обаче може да е и опасна за човек, ако той консумира преседяла храна, която не е била в хладилника.
"Bacillus cereus се размножава, „хранейки се“ с вещества от ориза, млечните продукти, подправките, сушени храните, зеленчуците", обяснява Анукрити Матур, биотехнолог от изследователския екип.
И, ако храната е останала на топло, бактерията бързо се размножава, а когато достигне голямо количество, става опасна. Може да увреди черния дроб, да причини отравяне и дори смърт.
Учените припомнят случай отпреди 14 години в Италия, когато пет деца от едно семейство, ядат преседяла 4 дни салата с макарони. Всички се отравят, а за едно от тях изходът се оказва фатален.
През 2011 г. в Белгия също има смъртен случай, причинен от хранително отравяне с Bacillus cereus. Умира 20-годишен студент, който е ял спагети с доматен сос, приготвени преди пет дни.
Мона Василева
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари