Ако менюто е богато на растителни белтъци, рискът пада
Снимка: Guliver / iStock
Консумацията на тофу и на продукти с високо съдържание на растителен белтък намалява риска от преждевременна менопауза с 60%. Това сочи проучване на екип от Харвардския университет по обществено здраве и Университета в Масачузетс.
Откритието им е особено важно, защото заедно с относително невинните последици от ранния климактериум като топли вълни, безсъние, повишена нервност, депресия, има и сериозни като повишаване на риска от сърдечносъдови заболявания, остеопороза и нарушения на паметта, съобщава The Daily Mail.
Екипът учени проследил в продължение на 20 години 16 000 жени, за да види кога при тях е настъпила менопаузата. Резултатите доказват, че тези, които са получавали 9% растителен белтък от тофу, соя, орехи, намалили риска от ранна менопауза с 59% в сравнение с другите, които са консумирали едва 4% растителни белтъци. Тези пък, които с храната са осигурили 6,5% растителни белтъци, успели да намалят риска с 16%.
Растителният белтък вероятно защитава яйчниците от изтощение, обясняват учените. Ако те успеят да разгадаят механизма, който дирижира този процес, откритието им ще може да спаси стотици хиляди жени от преждевременна менопауза. Изследванията в тази посока продължават.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари