И три десерта с разкошния плод, начело с рецепта на 120 години
Снимка: Guliver / iStock
Доскоро се смяташе, че боровинката е абсолютният плод номер 1 по съдържание на полезни микроелементи и антиоксиданти, но не – учени от Тексас доказаха, че в прасковите и сливите има повече антиоксиданти и хранителни фитосъставки.
А извлеци от сливи и праскови се оказали смъртоносни за рака на гърдата, дори за най-агресивните му форми, пише ScienceDaily. Плодовата атака не само унищожава раковите клетки, но е и напълно безвредна за здравите, според изследователите.
Че прасковите са особено полезни за здравето ни се знае отдавна, тъй като те са много богати на калий, натрий, фосфор, магнезий, калций, витамин В, С и каротин.
Този плод е полезен при болни бъбреци, подагра, ревматизъм, сърдечни болести, подобрява функцията на черния дроб, жлъчката и червата.
Прасковата е много полезна и за кожата, защото изглажда бръчките, поддържа свежестта й и подсилва тена. С антиоксидантните си свойства тя забавя стареенето.
Освен това подобрява храносмилането, чрез разтворимата целулоза, която се съдържа в меката част на плода, която предотвратява процесите на гниене в храносмилателния тракт и действа леко слабително.
Прасковите се препоръчват и при високо кръвно налягане, тъй като са слабо диуретични.
Освен това засищат чудесно - един плод със средни размери съдържа 35-50 калории и никакви мазнини.
Любопитно
Снимка: Shutterstock
- Древните римляни са наричали прасковите „персийска ябълка“. Научното наименование на прасковата е Prunus persica, което пък означава буквално „персийска слива“, заради приликата между двата плода.
- Австралийската оперна певица Нели Мелба е отдавна забравена, но името ѝ живее чрез един уникален десерт – сладоледената мелба с праскови, любима на примата и кръстена на нея. Рецептата е точно отпреди 125 години, когато Нели Мелба пее за първи път в операта „Лоенгрин” на Вагнер. В нейна чест тогава приготвят сладка скулптура от праскови и сладолед.
Мелба с праскови
Необходими продукти: 1 кутия ванилов сладолед, 3 зрели праскови, 100 г малини, 50 г бадеми, 10 мл бренди, ½ кофичка сметана, 3 с.л. захар.
Приготвяне: Смесете част от ваниловия сладолед с намачканите малини, настърганите бадеми и нарязаните праскови, разпределете сместа в купички или високи чаши. Разбийте добре сметаната със захарта и разпределете и тази смес по чашите, накрая залейте с брендито, украсете с плод и оставете във фризер, докато не сервирате.
Праскови на грил
Снимка: Shutterstock
Приготвяне: Прасковите се измиват, разделят на половинки и се пекат или директно върху грила, или върху фолио, само от към равната част - външната обла част остава "сурова".
Докато са топли, прибавете в сърцевината, малко мед и поръсете с канела.
Печено сладко с праскови и сливи
Необходими продукти: 1 кг праскови - обелени и нарязани на кубчета, 1 кг. сливи, измити и разполовени, 700 г захар, 1/2 пакетче лимонтозу
Приготвяне: Сложете в дълбока тава нарязаните праскови, сливите и захарта и печете във фурна, загрята на 200 градуса за около един час. 5 минути, преди да извадите сладкото, добавете лимонтозу и разбъркайте. Горещата смес разпределете в бурканчета и след плътното затваряне на капачката ги оставете обърнати надолу с нея, докато изстинат.
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари