И сладките, и лютивите
Снимка: Guliver / iStock
На света са известни над 2000 вида чушки, а в Европа това е един от най-популярните зеленчуци, след като Христофор Колумб го донася от Америка и в Испания започва да се отглежда първоначално като декоративно растение.
От XVI век до наши дни са се развили и знанията ни за чушките, като сред най-ценните е това, че по съдържание на витамин С някои сортове, особено червените, превъзхождат всички останали плодове и зеленчуци, включително боровинките и лимона. Но има още нещо важно – витамин С от чушките се запазва дори при консервиране и топлинна обработка.
Освен при авитаминоза чушките се препоръчват от диетолози и заради наличието на витамин Р – особено полезен за болни от диабет, тъй като укрепва кръвоносните съдове; В1, В2, фолиева киселина, пектинови вещества и минерални соли. Наличието на алкалоида капсаицин в лютивите видове чушки пък благоприятства тяхното антибактериално действие и подобрява храносмилането, стига да не се прекалява с консумацията на люто.
Сокът от сладки сортове чушки е превъзходно средство за успокояване на болки в стомаха и против колики, особено смесен с моркови, а някои дерматолози го препоръчват и за премахване на пигментни петна по кожата.
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари