Някои се развалят бързо, други съдържат опасни бактерии
Снимка: Guliver / iStock
Отпуската е време, в което можем да се отпуснем и да си позволим повече, особено в курорти, в които предварително сме заплатили всички услуги, дори храната и напитките.
Тази свобода обаче може да ни изиграе лоша шега. Не само когато неусетно преяждаме или прекаляваме със сладоледи или алкохолни напитки, но и когато се изкушаваме от необичайни и екзотични храни. Всъщност можем да си докараме проблеми със стомаха дори от чаша вода или леда към напитката ни.
Диарията по време на пътешествие е често срещано заболяване, което засяга между 30 и 70% от туристите, особено пътуващи до необичайни места.
Болестта може да бъде придружена от симптоми като диария, треска, повръщане от няколко дни до седмица или повече.
Затова редакторите на ABC Fact препоръчват да се избягват следните продукти, когато отивате на почивка.
1. Сурови морски дарове
Снимка: Guliver / iStock
Ваканцията на брега на морето е почти немислима без морски дарове, но избягвайте суровите, колкото и апетитно да са поднесени.
Стридите и другите видове миди поемат с водата и редица вредни бактерии и вируси, които могат да доведат до тежки и фатални инфекции.
2. Чешмяна вода
Снимка: Guliver / iStock
Водата съдържа много микроорганизми, които може да са чужди на нашия храносмилателен тракт, особено в друга страна. Ако пътувате до страни от Африка, Азия и Близкия изток, съществува висок риск от замърсяване на водата с бактерии и паразити. Или стомахът ви може просто да не е свикнал с друг състав на водата. Поради тази причина най-добре е да купувате бутилирана вода в доверени магазини, тъй като някои продавачи могат да продават чешмяна вода в бутилки.
3. Сурови плодове и зеленчуци
Снимка: Guliver / iStock
Това се отнася главно за места, където водата се счита за опасна за консумация. Откажете се от пресните салати и зеленчукови закуски и дайте предимство на варените зеленчуци.
4. Непастьоризирано мляко и сирена
Снимка: Guliver / iStock
По време на пътуването е много трудно да се съпротивляваме на изкушението да опитаме продукти от местни фермери като мляко и сирена. Но това са продукти, които не си струва да се опитват особено от бременни жени, деца и хора с отслабена имунна система.
Непастьоризираното сирене може да съдържа патогенни микроорганизми, например патогени на листериоза.
5. Лед
Снимка: Guliver / iStock
Ако знаете, че водата в страната, в която почивате, не е безопасна за пиене, най-добре е да изберете напитки със стайна температура, за да не ви добавят лед в чашта, който също може да носи вредни бактерии.
Целия тескст четете в Мениджър.бг
Не само краставичките, но и маринатата, в която са били, е полезна за здравето.
Снимка: Shutterstock
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари