Как да приготвите тиквено фондю
Снимка: Shutterstock
Освен че е сред символите на вкусната есен, тя е и образец за витаминозна храна, което я прави добър избор за закуска. Обикновено я консумираме за десерт или самостоятелно.
В България най-популярните начини за приготвяне на тиква са тиквеник и печена тиква с мед и орехи. В Америка обаче консумират тиквата на каша и с овесени ядки, пишат колегите от Обекти.бг.
Ето още няколко предложения как да закусвате с тиква:
Мъфини от тиква - все по- често заемат заслужено място в здравословната кухня. Приготвят се лесно, вкусни са и удобни за носене в офиса или на училище.
Френски тост с тиква - набавя всичко необходимо на организма, за да се чувстваме бодри и тонизирани през деня. Приготвя се с филии пълнозърнест хляб, намазан с масло, парченца тиква и орехи.
Овесени ядки с тиква - това е най-лесната и бърза закуска. Приготвяте тиквата на каша, с малко прясно мляко и овесени ядки.
Крем карамел с тиква - ако искате да впечатлите вашето семейство и гости, направете крем-карамел с парченца тиква.
Но нищо не може да се сравни с уникалния специалитет тиквено фондю.
Е, него можете да го приготвите когато не бързате за никъде, в някой хладен мързелив следобед...
Необходими продукти: 2 кг тиква 1 глава лук, 2-3 моркова, 3-4 с.л. зехтин; за соса: 150 г сирене, 150 г кашкавал, 100 мл зеленчуков бульон, няколко листенца босилек, по 1-2 щипки черен пипер и индийско орехче.
Приготвяне: Нарежете обелената тиква на средно големи парченца, нарежете лука и морковите също на парчета със средна големина, разбъркайте, изсипете в леко намазнена тавичка и запечете за около 30 минути, като разбърквате, за да не загори. Когато поомекне, извадете тиквената смес да се охлади.
Настържете сиренето и кашкавала, залейте със зеленчуковия бульон и на много слаб огън ги поварете, като разбърквате, докато сместа стане гладка. Подправете с босилека, черния пипер и индийското орехче и с този сос залейте тиквата, разпределена в чинии.
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари