Храни с естествен пробиотик вдигат имунитета

В преходния сезон ги включете в менюто си

10 октомври 2019 г.
Храни с естествен пробиотик вдигат имунитета

Снимки: Guliver / iStock

Ако сте от хората, които боледуват често, пробвайте да укрепите имунитета си, преди атаката на вирусите и застудяването. Включете в менюто си пробиотици. Не на хапчета, капсули и прах, а естествени. За храните, които са добър източник на естествени пробиотици, разказва Focus Online.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които са особено важни за човешкия организъм: те помагат и поддържат здравата чревна флора и така ни защитават от инфекции. Знае се, че при редовен прием на разумни количества те пазят от алергии и редица кожни заболявания.
„Пробиотиците имат способността да стимулират имунните клетки и така ни защитават от много болести", обясняват учените. За да се случи това по естествен път, е най-добре да ги включим в менюто си. Кои са тези храни, които ще укрепят имунитета.

Кимчи. Kimchi е традиционно корейско ястие, което се приготвя от сезонни зеленчуци и за което се смята, че е в основата на красотата и дълголетието на корейците. Те го ядат почти на всяко хранене. То може да бъде свежо като салата или може да бъде ферментирало. Най-популярният вид е пикантно кимчи от зеле.
Има стотици видове кимчи, приготвени от различни зеленчуци.
Кимчито е богато ва влакнини и млечнокисели бактерии, които подкрепят храносмилателната система и поддържат имунитета. Заедно с това то съдържа палитра от витамини - А, С, К2, витамини от В групата, като В1, В2 и В12, желязо и аминокиселини. Смята се, че заради високото съдържание на пробиотици, кимчи е един от най-полезните продукти в света.

Кисело мляко. То е след най-добрите източници на пробиотици и подобрява чревната флора. Помага при проблеми с храносмилането, както при запек и диария. Освен това, заради високото съдържание на калций, може да е от помощ при остеопороза, защото подпомага костната плътност и е от полза при високо кръвно налягане.
Съвет: уверете се, че млякото не е с дълъг срок на годност. Колкото е по-прясно, толкова повече млечнокисели бактерии съдържа.

Кефир. Той е богат на пробиотици и освен това съдържа калций, магнезий, фосфор, както и витамини В2, В12, витамин D. Проверете да не е с дълъг срок на съхранение – колкото е по-пресен, толкова повече млечнокисели бактерии съдържа.

Мариновани краставички. Повечето кисели краставички, които се продават в супермаркетите, не съдържат млечнокисели бактерии. Затова е добре да си ги приготвите сами.

Мисо. Това е продукт, характерен за японска кухня. Обявен е за най-полезната подправка. Въпреки че се определя като подправка, мисото по-скоро е гъста и лепкава паста, която има много солен вкус и наситен аромат. Произвежда при ферментация на соя, ечемик или ориз, които са накиснати във вода, сол и специален вид плесенна гъба, наречена „кохи“. А след това се смилат на фина паста. Процесът на ферментация е доста дълъг – трае седмици или дори години. При този процес  се развиват млечнокисели бактерии, които му придават характерен сладко-кисел вкус. Те укрепват чревната флора и поддържат имунитета.

Сирене. Разновидности на сиренето като чедър, грюер, гауда, моцарела и пармезан съдържат живи млечнокисели бактерии. Колкото по-отлежало е сиренето, толкова съдържанието им е по-високо. Докато пастьоризираните сирена въобще не съдържат живи пробиотици.

Мона Василева

Здраве

5 източника на естествени пробиотици

Здраве

Д-р Велев: Пробиотици и витамини са най-важни за бременната

Здраве

Защитете децата от летните вируси с пробиотици

Здраве

Как да откриете, че имунитетът ви е паднал

Здраве

10 начина да укрепим детския имунитет

Още от Здраве

Бременните са особено уязвими в жегите.

Снимка: Shutterstock

Какви са рисковете за новия живот в новата климатична реалност

Забавно декорираният сандвич с авокадо ще се хареса на всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Хю Грант и съпругата му Ана Еберщайн. Снимка: Getty

Кафе, разтворена книга и букет от люляк. Снимка: Shutterstock

 

За малките деца е характерно да искат вода по няколко пъти преди лягане.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Кафе, разтворена книга и букет от люляк. Снимка: Shutterstock

 

За малките деца е характерно да искат вода по няколко пъти преди лягане.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Защо малките деца искат вода, когато лягат да спят

Има доста по-сериозна причина от жаждата да правят точно това. Вижте какво казват психолозите по този въпрос!

Щастливо семейство па време на обяд. Снимка: Shutterstock

 

Да поговорим

Happy day: 6 часа работа, 6 със семейството и 1 ч. за храна

Учени разкриха формулата за перфектния ден

Бременните са особено уязвими в жегите.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Какви са рисковете за новия живот в новата климатична реалност

Бременните жени са сред най-уязвимите групи към промените на времето - от екстремни горещини и природни бедствия до нови болести и репродуктивни проблеми

Забавно декорираният сандвич с авокадо ще се хареса на всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Авокадо за деца? Ето защо е полезно

Полезни идеи, за да го направите по-примамливо за малчуганите