От кога, каква, по колко да давате на детето и идея с какво да започнете
Снимка: Guliver / iStock
Дъщеря ми налита на суши и изобщо на всякаква риба и това у нас е сериозен проблем. От една страна, това е хубаво, защото специфичната миризма отблъсква много хора от рибата, а тя е наистина полезна. И аз, и мъжа ми я обожаваме, но на малко дете трябва да се дава внимателно.
Не е добра идея да давате суши, нито пък пушена, независимо дали е топло- или студено пушена, защото е много солена, а и не е ясно каква технология е използвана – а се твърди, че при някои методи на опушване в месото се натрупват канцерогенни вещества. Но това се твърди за много неща, даже за тиганите със специфично покритие, така че вкъщи вече въобще не пържим на тях и опитваме да сме много внимателни с храненето. Колко внимателни обаче?
Когато си поръчаме суши вкъщи, се крием от 2-годишната ни дъщеря, макар че отдавна сме започнали да ѝ даваме печена риба на фурна – пъстърва, скумрия, херинга, едър сафрид. Дъщеря ни много обича също и сьомга – печем я на скара и даваме по съвсем малко парченце, овкусено с много лимон – за да отнеме от мазния вкус, а и детето да свиква с лимона.
Всъщност, най-добре е да се избягва колкото е възможно по-дълго пържената риба, и да се предпочита морската.
И за големи и за малки специалистите препоръчват два-три пъти седмично в менюто да се включва риба. Изследване на бостънски учени обаче твърди, че за да се храним здравословно, е достатъчно да се яде риба веднъж в седмицата, пише сп. „Apotheken Umschau“. Изследователите твърдят, че честата ѝ консумация не засилва ползите от нея за здравето.
Да, съдържанието на омега 3 мастни киселини в рибата защитава стените на кръвоносните съдове. Но за това е напълно достатъчна една порция седмично.
Някои диетолози твърдят, че риба може да се дава още към 8-я – 9-я месец, но ние все пак изчакахме да навърши годинка, за да сме сигурни, че няма да развие алергия. Започнахме с рибни кюфтенца и оттогава няма спиране. Което е хубаво, защото специфичната миризма отблъсква много хора от рибата, а тя е наистина полезна.
Рибни кюфтенца
Снимка: Guliver / iStock
Необходими продукти: ½ кг филе от бяла риба, сокът от ½ лимон, 50 г масло, 1 яйце, 2 сварени картофа, 1 сварен морков, ½ връзка магданоз, щипка сух дивисил, 50 г галета, 100 мл олио.
Приготвяне: Сварете почистеното рибно филе в подсолена вода за 10-ина минути, обезкостете, смелете, посолете и полейте с лимоновия сок.
Оставете го за половин час на стайна температура. В това време сварете картофите и моркова в подсолена вода, обелете ги и ги намачкайте.
Добавете ги с омекналото масло към рибата, нарязания на ситно магданоз, яйцето, сухия дивисил и смесете каймата.
Оформете от нея кюфтенца и оваляйте всяко с галета или царевичен грис. Вместо да ги пържите, наредете ги в намазнена тавичка и запечете в сгорещена на 200 градуса фурна.
Марина Атанасова
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари