Може ли да се похапва от това изкушение и в какви количества
Снимка: Shutterstock
По време на бременност апетитът се засилва. А понякога бъдещата майка проявява и странни предпочитания.
Шоколадът обаче е едно от най-желаните изкушения, които привличат бременната жена, сочат статистиките. Разбира се, има и такива, които се отвращават точно в този период от него.
Полезен ли е обаче шоколадът за здравето на бременната и бъдещото ѝ дете? Ето какво казват специалистите по този въпрос.
Снимка: Shutterstock
Може ли да се консумира
Освен ако не е строго забранен от лекаря, шоколадът е позволен както за майката, така и за бебето.
Но има едно важно условие – трябва да се хапва в малки дози, за да няма противопоказания.
Безопасното количество по време на бременност е около 30 грама на ден.
Такава доза има дори полезен ефект, тъй като подобрява настроението и регулира кръвното налягане.
И разбира се, става дума за черен шоколад с поне 70% съдържание на какао, а не за шоколадови бонбони, шоколадови десерти и шоколадова торта.
Кои са другите ползи от шоколада
Оказва се, че в позволените малки количества, по време на бременност шоколадът има куп полезни свойства.
- подобрява настроението;
- намалява стреса;
- подобрява кръвообращението и така регулира кръвното налягане.
Думата на учените
Според изследване, публикувано в Proteome Research, консумацията на 10 г шоколад на ден в продължение на две седмици понижава нивата на хормона на стреса – кортизол.
Освен това повишава нивата на ендорфини и сератонини в мозъка.
В проучването специалистите установили намаляване на стресовите хормони и други свързани със стреса биохимични промени.
Според тях дневна консумация от 40 г черен шоколад за период от 2 седмици е достатъчна, за да промени метаболизма в правилна посока.
Снимка: Shutterstock
Канадско проучване пък доказва, че шоколадът е в състояние да намали риска от прееклампсия при бъдещата майка и също така да насърчи растежа и развитието на плода.
Изследователи от университета Laval Québec City в Канада, координирани от Емануел Буйолд, са провели наблюдение на над 129 жени в риск от високо кръвно налягане, като ги помолили да консумират 30 г шоколад от различни видове всеки ден.
Индексът, измерващ налягането в маточната артерия, показал, че кръвообращението на плацентата, матката и плода е значително по-добър при жените, които са похапвали шоколад.
След 12 седмици проучване те установили категорично, че сладкото изкушение всъщност не е вредно, дори напротив – то може да насърчи развитието и доброто тегло при раждане на бебето.
И вероятно плюсовете се дължат в голяма степен на съдържащите се в шоколада полезни флавоноиди.
А в Португалия екип от изследователи от Политехническия институт в Коимбра са установили, че консумирането на няколко квадрата черен шоколад на ден помага за понижаване на кръвното налягане.
Те стигнали до този извод, измервайки сърдечно-съдовата функция на 30 здрави млади жени.
Друго проучване - от 2012 г., проведено от техни колеги от Университета в Перуджа, Италия, пък твърди, че умерената консумация на черен шоколад (30 г на ден) по време на бременност може да има благоприятни ефекти върху кръвното налягане, без да се нарушава контрола върху теглото или стойностите на холестерола в кръвта.
По материали от Pianeta Mamma
В рамките на форума бяха представени тревожните данни, които подчертават значимостта на грижата за недоносените деца и важността на профилактиката и ранната диагностика.
Снимка: Фондация „Нашите недоносени деца“
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари