Двете дъщери на Барак и Мишел Обама

Момичетата израстват в Белия дом в периода 2009-2017 г.

15 Септември 2024 г.
Двете дъщери на Барак и Мишел Обама

Мишел и Барак Обама

Снимка: Getty

За света Барак и Мишел Обама са бивш президент и бивша първа дама на САЩ, но за дъщерите им Малия и Саша Обама те са просто мама и татко.

Семейство Обама прекарва ранните си години в Чикаго, където Барак работи като щатски сенатор, след като се жени за Мишел на 3 октомври 1992 г. Шест години по-късно, на 4 юли 1998 г., се ражда и голямата им дъщеря.

„Една от най-големите радости в живота ми е да те гледам как израстваш в необикновената жена, в която си се превърнала днес, и фактът, че все още си готова да държиш ръката на баща си на публични места!“, казва любящият татко в поздрав за 26-ия рожден ден на най-голямата си дъщеря през 2024 г.

По-малката им дъщеря се ражда 10 юни 2001 г. Осем години по-късно, през януари 2009 г., семейството се премества във Вашингтон, окръг Колумбия, след като Барак, който тогава представлява Илинойс в Сената на САЩ, е избран за президент. Когато се местят в Белия дом двете момичета са съответно на 8 и 10 години.

За да разберете повече за израстването им по време на президентството на баща им, за техните хобита и развитие четете по-надолу.

Семейство Обама с двете си дъщери

Снимка: Getty

Малия Обама

Още от малка родителите ѝ я описват като „мъдра и грижовна“.

„Моето 9-годишно дете винаги измисля забележителни неща“, казва в интервю тогавашният президент на САЩ, след като отбеляза, че момичетата му винаги ме разплакват с това „колко са добросърдечни“.

След като завършва гимназия през 2016 г., Малия си взема една година почивка, преди да се запише в Харвардския университет, където се дипломира през 2021 г. По време на своята година на прекъсване и в университета тя проявява силен интерес към телевизионната индустрия, като стажува в компанията на Харви Уайнстийн, преди да работи като асистент на Хали Бери в научно-фантастичния сериал на CBS Extant.

Освен с писане, Малия е работила и зад камера. Тя дебютира с късометражен филм, който пише и режисира, на филмовия фестивал в Сънданс през 2024 г. под името Малия Ан. Според The Hollywood Reporter късометражният филм се нарича The Heart и разказва за скърбящ син, който открива нещо необичайно в завещанието на покойната си майка.

В допълнение към творческите си заложби Малия демонстрира интерес към активизма, като през лятото на 2020 г. заедно с по-малката си сестра марширува в протестите „Животът на чернокожите има значение“.

Мишел е казвала, че сестринството между Малия и Саша е нещо, което тя и Барак ценят най-много.

„Мисля, че те осъзнават, че имат уникална връзка, защото са единствените две, които знаят през какво току-що са преминали - да израснеш в Белия дом с най-яркия прожектор в света върху теб, докато си в пубертета. Те по уникален начин знаят какво означава това за тях“, казва тя пред People в интервю, представящо книгата ѝ „Светлината, която носим“.

Саша Обама

Тя израства като доста активно дете. През годините играе баскетбол и се занимава с танци и гимнастика. Заедно с по-голямата си сестра играят тенис и вземат уроци по пиано. Правилата в дома им са прости: „Никакво мрънкане“, казват семейство Обама.

Саша прилича повече на Мишел“, казва майката на Мишел, Мариан Робинсън, която живее със семейството в Белия дом, пред People през 2007 г. „Тя е по-решителна. Тя има свое собствено мнение.“

След като по-малката дъщеря в семейство Обама завършва гимназията във Вашингтон през 2019 г., тя се записва в Мичиганския университет, но поради COVID-19 учебните ѝ занятия преминават онлайн. Говорейки пред People за това, че по време на пандемията и двете му дъщери отново са си у дома, Барак призна, че има моменти, в които се е чувствал клаустрофобично. „Но за нас с Мишел като родители, това бонус време, в което те вечерят с нас и гледаме филми заедно, беше огромна радост“, добавя той. Оттогава и Саша, и Малия са се изнесли от дома на родителите си и живеят заедно в Лос Анджелис.

През май 2023 г. Саша за пореден път доказва, че е пораснала, като се дипломира в Южнокалифорнийския университет с бакалавърска степен по социология. Бившата първа двойка и по-голямата ѝ сестра естествено присъстваха на церемонията, за да я подкрепят.

Елена Николова па материали от People

Още от Новини

„Приказки за препинателните знаци“ е подходяща както за деца в предучилищна възраст, така и за ученици от 1-ви до 5-ти клас.

Снимка: издателство „Рибка“

„Приказки за препинателните знаци“ помага на най-малките в ученето

София Ричи

Снимка: Getty

София Ричи подари диамантено колие на дъщеричката си с нейното име

Майкъл Кийтън 

Снимка: Getty

Майкъл Кийтън обожава да е дядо

Дженифър Гарнър. Снимка: Getty

Дженифър Гарнър с рядък коментар за приятеля си

Дете, което се мръщи на храната. Снимка: Shutterstock

5 правила за злоядото дете

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Дете, което реди пъзел. Снимка: Shutterstock

Владеенето на чужд езике важно за бъдещото израстване на младия човек.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което реди пъзел. Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

Как да възпитаме творческа личност

6 правила на оптимистичната реджо педагогика

Владеенето на чужд езике важно за бъдещото израстване на младия човек.

Снимка: Shutterstock

Образование

Как да изберем качествено езиково обучение

Владеенето на втори и трети език е от изключително значение за детето и отваря нови хоризонти пред него в бъдеще

Може да превърнете падналото зъбче във вълшебна история.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Какво да направите с падналото зъбче

Това е много важно събитие за детето, така че не го пренебрегвайте