Нека да се запознаем и с този хормон, набеден за лошото ни хранене
Снимка: Shutterstock
На някои хора им е по-сложно да се противопоставят на хранителни съблазни – просто не могат да откажат такива, които да приемат дори и при липсата на глад. Изследване на канадски учени от университета Макгил и Монреалския неврологичен институт показа: подобно блокиране на волята по отношение на храненето зависи от активността на хормона грелин в организма.
Защо някои хора се отказват лесно от предложеното им хапване, а за други това е истинска мъка? Според учените, хиперчувствителността към хранителни сигнали (миризми и апетитен вид на блюдата), не им позволява да се откажат от тях, поради повишената активност на хормона на глада грелин. Според изследователите, у някои хора грелинът дори е възможно да парализира волята им.
Предстои да се установи дали повишената изява на хормона е наследствена или придобита.
Източник: medikforum.ru, превод: Надя Горанова
Някои хранителни продукти могат да помогнат за преодоляване на зимната депресия и липсата на концентрация.
Снимка: Shutterstock
Студените ръце на новороденото могат да притеснят някои родители, но е нормално състояние.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари