Колко грама точно е допустимо да употребяваме на ден
Снимка: Shutterstock
От всички продукти в хранителния ни режим, за сърцето и кръвоносните съдове най-вредна е солта, потвърдиха за пореден път руски учени, пише medikforum.ru. По мнението на експерти, повече от 5 грама на денонощие е пагубно за организма.
В средностатистическото количество храна, което човек приема за 24 часа, се съдържат продукти с прекомерно съдържание на сол, и средно хапваме неусетно по 12 грама.
Подобна привичка лекарите смятат за крайно опасна за състоянието на сърдечно-съдовата система, а за главни „убийци“ на сърцето са нарочени чипсовете, брускетите, сухарите, солетите и всички подобни мезета за бира – съдържанието на сол в тях било впечатляващо високо.
„Последните научни данни говорят за това, че между 20 и 40% от всички заболявания на сърдечно-съдовата система в развитите страни възникват поради прекомерна употреба на солени продукти. Това предизвиква хипертония и поврежда съдовите тъкани като ги прави твърди и податливи на увреждания“, казват експерти.
Според тях, приемът на сол за 24 часа не трябва да превишава 5 грама. Други специалисти са на мнение, че това количество трябва да е дори по-малко – не повече от половин чаена лъжичка или нещо като 3 грама. Ако се храните по този начин, намалявате риска от исхемична болест на сърцето с 30%.
На свой ред изследване, проведено в Холандия, с участието на 5500 мъже показва, че употребата на повече от 6,2 грама сол на денонощие увеличава риска от развитието на хипертония с 21% в сравнение с хората, които приемат до 3 грама сол за същото време.
Надя Горанова
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари